Hoci prešlo niekoľko desaťročí, dodnes sa nevie, kam vlastne zmizla

NETKY.SK • 17 September 2020, 07:04 • 2 min
Hoci prešlo niekoľko desaťročí, dodnes sa nevie, kam vlastne zmizla

Myslím, že to tak zariadila zámerne. Možno chcela aspoň štipku záhady, trochu neprebádaného. Nie je to však nič šokujúce, od nej určite nie. Miešať a vytvárať záhadu, bolo predsa jej povolaním.

slovakia

left justify in out

Druhá najpredávanejšia

Jej pričinením svet vie, ako rozlúštiť zamotanú zápletku. Vďaka jej umu a bystrosti sa zrodil azda najslávnejší detektív a jej život je námetom pre nejedného autora, pretože je nevyčerpateľnou zásobou dobrodružstva, romantiky, napätia a aj zvratov. A aj zlomené srdce mala, chúďa Agatha Christie.

 


Spisovateľka prekypujúca bohatou fantáziou, ktorá sa vraj môže hrdo pýšiť prívlastkom druhá najpredávanejšia v rámci literárneho kruhu (predstihol ju iba Shakespeare), sa narodila 15. septembra v roku 1890.


Prisúdená jej bola viktoriánska doba, ktorá je taká príznačná nielen známou architektúrou, ale aj pádmi a úspechmi vtedajšieho Londýna. Ako bývalo obyčajom, získala základné vzdelanie a nemusela poň chodiť ďaleko - darovala jej ho rodina.


Paríž
Hoci mala rada domovinu, zlákala ju aj cudzina. Ako miesto, na ktorom sa rozhodla objavovať, si zvolila Paríž. Čudovať sa jej nemôže nikto, veď Francúzko dodnes fascinuje, a ak to platí teraz, trojnásobne to platilo pre minulosť. Vďaka pompéznosti Paríža sa pred ňou zjavil dosiaľ skrytý talent, zistila totiž, že má dar úchvatne spievať a aj hrať na klavíri. Žiaľ alebo pre verných fanúšikov našťastie, sa do hudobnej džungle nevydala, zabránila jej v tom ostýchavosť pred publikom.

 

img


Vojna
Na Vianoce v roku 1914 dostala nezvyčajný dar, vydala sa a štedrý deň teda bol oslavou nielen sviatku zrodenia Spasiteľa, ale aj dátumom jej sobáša.


Vypuknutie prvej vojny, ktorá zasiala bojachtivosť do celého sveta, využila na prácu zdravotnej dobrovoľníčky. A hoci sa to zdá neuveriteľné a na míle vzdialené od ženy, ktorej meno je podpísané na toľkých knihách, práve práca v zdravotníctve ju v mnohom inšpirovala. Miešala jedy a lieky, poznala ich pozitíva, ale aj nebezpečenstvá. A kde inde sa s tým dá lepšie manipulovať, ak nie v kvalitnom kriminálnom románe?

 

Zmiznutie

Život jej do náručia namiešal všetko možné, od dobrého až k tomu najhoršiemu. Narodila sa jej dcéra, pochovala matku a ťažko na ňu doľahla manželská kríza. Psychické vypätie ju doviedlo až k úplnému zrúteniu sa, čo napokon vyústilo do zmiznutia. Po Agathe Christie sa zľahla zem na 11 dní a to, ako čas trávila, je až do týchto dní celkom nepochopená záležitosť. Nevie sa presne, čo robila, kde bola a prečo tam bola. Nezvestnosť však dobre poslúžila filmovým tvorcom a aj v životopisoch, čo sú o nej popísané, sa umelci predbiehajú v hádaní a odpovedaní si na hádanku.

 

img


Titul
S manželom sa rozviedla, a aj keď to bol úder pre srdce, rozhodne tým neutrpela finančne. Veď v autorskom prostredí sa jej už darilo, takže ak nič iné, mala aspoň materiálnu nezávislosť. Tá jej umožnila cestovať, spoznávať, a ani samota jej neostala naveky. Vydala sa aj druhý raz a, ako inak, nezabúdala ani na tvorenie a rozvíjanie dejov. Mimoriadny úspech podnietil aj kráľovnú Alžbetu II. a tá jej udelila titul Dáma britského impéria.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies