VIDEO: Stínanie hláv v ekvádorskej väznici. Masaker si vyžiadal vyše sto mŕtvych!

NETKY.SK • 30 September 2021, 08:34 • 2 min
VIDEO: Stínanie hláv v ekvádorskej väznici. Masaker si vyžiadal vyše sto mŕtvych!

QUITO - Ekvádorské väznice sú preplnené a čelia korupcii, nedostatku dozorcov a násilnostiam. Tie najnovšie vyvolali členovia drogových kartelov.

slovakia

left justify in out

Utorkové nepokoje vo väznici v ekvádorskom prístavnom meste Guayaquil si vyžiadali 116 mŕtvych a ďalších takmer 80 ľudí utrpelo zranenia. Oznámil to v stredu ekvádorský prezident Guillermo Lasso, informovala agentúra AFP. Masaker vo väznici označil za nešťastnú udalosť a pre celý väzenský systém krajiny vyhlásil mimoriadny stav.

 

 

Utorňajšie násilnosti vyvolal spor medzi väzenskými gangmi Los Lobos a Los Choneros, uviedli tamojší predstavitelia. Tie sú údajne prepojené s mexickými drogovými kartelmi - najmä Sinaloa a Jalisco. Väzni pri zrážkach použili strelné zbrane, nože a granáty. Polícia následne vnikla do priestorov väznice a zabránila ďalším úmrtiam. V okolí väzenského komplexu v stredu hliadkovali vojaci, tank a policajti na koňochProkuratúra uviedla, že najmenej šiestim väzňom sťali hlavu. Zranenia utrpeli aj dvaja policajti.

 

 

Ekvádor má celkovo 65 väzenských zariadení s kapacitou približne 30 000 osôb. Vo väzniciach je však v súčasnosti umiestnených 39 000 trestancov a väzenský systém je poznačený korupciou, nedostatkom dozorcov a násilím.

 

Vo väzniciach sú tisíce väzňov prepojených s mexickými drogovými gangami. Krvavé zrážky v ekvádorských väzniciach si tento rok vyžiadali už takmer 200 obetí na životoch. Najnovší prípad označujú za jeden z najkrvavejších v histórii krajiny. 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona