Američania porazili vo finále domácu Kanadu a stali sa majstrami sveta do 20 rokov

NETKY.SK • 6 Január 2021, 11:43 • 2 min
Američania porazili vo finále domácu Kanadu a stali sa majstrami sveta do 20 rokov

KANADA - Zlaté medaily si na majstrovstvách sveta hokejistov do 20 rokov v Kanade vybojovali mladíci z USA. V utorkovom finálovom zápase v Edmontone zvíťazili nad domácimi Kanaďanmi 2:0.

slovakia

left justify in out

Rusko bez cenného kovu 

Bronz putuje do Fínska zásluhou triumfu Suomi nad rovesníkmi z Ruska 4:1 v zápase o 3. miesto.

 

img

 

Mladí Slováci na turnaji obsadili 8. priečku, keď vo štvrťfinále vypadli s neskoršími víťazmi turnaja po prehre 2:5.

 

Zdolali ich dvakrát 
Americký tím v histórii MSJ získal svoje piate zlato, keď v minulosti uspel aj v rokoch 2004, 2010, 2013 a 2017. Kanaďania si pripísali jubilejné desiate striebro zo šampionátu "dvadsiatok", keď vo vzájomnom finále podľahli rovnakému súperovi ako v utorok aj na MSJ 2017.

 

 

Zaujímavosťou je, že Američania získali v tomto miléniu zlato vždy, keď sa dostali do finále a hrali v ňom proti Kanaďanom.

Výber Fínska si domov odváža siedmy bronz v histórii, na jeho konte je doteraz 16 cenných kovov (5-4-7).

 

img

 

Kanada stále naj 

Najúspešnejšou krajinou v histórii juniorských šampionátov zostáva Kanada s bilanciou 18 zlatých, 10 strieborných a 5 bronzových medailí. Nasleduje Rusko s 23 kovmi (4-10-9), ktoré však spolu s úspechmi z čias Sovietskeho zväzu nazbieralo už 37 medailí (13-13-11).

 

img

 

Prehra len na úvod 
Mladí Američania na celom turnaji prehrali iba raz, keď vo svojom úvodnom vystúpení na turnaji podľahli v B-skupine Rusom 3:5. Zostávajúce tri skupinové súboje na podujatí vyhrali bez inkasovaného gólu. Vo štvrťfinále zdolali Slovákov 5:2, v semifinále Fínov 4:3 a v súboji o zlato aj domáceho favorita.

 


Skóre stretnutia otvoril v 14. minúte Alex Turcotte. "bol to najdôležitejší gól v mojej doterajšej kariére," povedal po súboji mladý Američan. Poistku pridal hneď v úvode druhej tretiny Trevor Zegras, ktorého po stretnutí vyhlásili za najužitočnejšieho hráča celého turnaja. S osemnástimi bodmi za 7 gólov a 11 asistencií sa totiž stal najproduktívnejším hráčom podujatia.

 

Vyjadrenia trénerov 
"Vo finále sme mali veľmi dobrý začiatok, čo sa o zápasoch predtým nedá povedať. Chlapci predchádzajúce zápasy začínali trochu skľúčene, no vo finále hrali od úvodu s čistými hlavami. Druhý gól v úvode druhej tretiny bol veľmi dôležitý, Kanaďanov totiž dostal do veľmi ťažkej situácie. Súper nás síce v tretej tretine poriadne zatlačil, ale to nás nezlomilo," povedal kouč víťazného mužstva Nate Leaman na webe Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

 

img


Tréner zdolaného kolektívu Andre Tourigny poznamenal, že Američania boli vo finále veľmi silní na puku. "A my sme nehrali našu fyzickú hru ako v dueloch predtým. Síce sme v tretej tretine hrali omnoho lepšie a vychádzalo nám aj napádanie, ale musím vyzdvihnúť výkon tímu USA. Vlani sme do dokázali dotiahnuť až do víťazného konca, no tentokrát nie."

O rok opäť v Kanade, no s inými súpermi 
Nasledujúci juniorský svetový šampionát v ľadovom hokeji sa uskutoční opäť v Kanade na prelome rokov 2021 a 2022. Hostiť ho budú opäť Edmonton a okrem neho aj mesto Red Deer. Mladí Slováci sa rovnako v tejto sezóny aj o rok predstavia v A-skupine, v Red Deer budú ich súpermi rovesníci z USA, Ruska, Švédska a Švajčiarska. V B-skupine sa predstavia Kanaďania, Fíni, Nemci, Česi a Rakúšania.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona