PREHĽAD: Čo je dobré vedieť o voľbe prezidenta?

NETKY.SK • 6 Apríl 2024, 09:15 • 2 min
PREHĽAD: Čo je dobré vedieť o voľbe prezidenta?

Ide v poradí o šieste priame voľby prezidenta v histórii Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Pre voličov je k dispozícii spolu 5 938 volebných miestností, ktoré sú otvorené od 7:00 do 22:00 h. Volebné moratórium platí až do skončenia hlasovania.

Počas volebného dňa funguje infolinka Ministerstva vnútra SR pre voličov na telefónnych číslach: 02/4859 2317 a 02/4859 2312.

Právo voliť majú občania SR od 18 rokov. Volič hlasuje v okrsku podľa miesta svojho trvalého pobytu, s hlasovacím preukazom môže voliť v ktoromkoľvek okrsku na Slovensku.

Volič je povinný preukázať okrskovej volebnej komisii svoju totožnosť predložením občianskeho preukazu. Ak mu bol vydaný hlasovací preukaz, predloží aj ten a komisia mu ho odoberie.

Volič bez trvalého pobytu v SR môže hlasovať v ktoromkoľvek okrsku, predloží slovenský cestovný pas a čestné vyhlásenie, že má trvalý pobyt v cudzine.

Okrsková volebná komisia vydá voličovi hlasovací lístok a prázdnu obálku opatrenú odtlačkom úradnej pečiatky obce, pričom na farbe pečiatky na obálke nezáleží. Volič v priestore za plentou zakrúžkuje poradové číslo jedného kandidáta, ktorému sa rozhodol odovzdať svoj hlas. Upravený hlasovací lístok vloží do obálky a následne do volebnej schránky.

Na požiadanie vydá okrsková volebná komisia voličovi za nesprávne upravený hlasovací lístok iný. Nesprávne upravený hlasovací lístok vloží volič do schránky na to určenej.

Volič, ktorý sa nemôže dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, má právo požiadať o hlasovanie do prenosnej volebnej schránky aj v deň volieb, a to okrskovú volebnú komisiu.

Na voľby dohliada Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Na pokojný priebeh prezidentských volieb dozerá dostatočný počet síl a prostriedkov Policajného zboru. Zvýšený počet policajtov sa zameriava najmä na ochranu verejného poriadku, života, zdravia, bezpečnosti osôb a majetku.

Informácie k voľbám sú voličom k dispozícii na: www.minv.sk/?volby-prezidentsr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: MV SR (www.minv.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies