Predvianočný prieskum preferencií: Koronakríza poriadne zamiešala kartami

NETKY.SK • 16 December 2020, 21:19 • 2 min
Predvianočný prieskum preferencií: Koronakríza poriadne zamiešala kartami

BRATISLAVA – Ak by sa budúci víkend konali parlamentné voľby, vyhrala by opozičná strana Petra Pellegriniho Hlas-SD.

slovakia

left justify in out

Prieskum verejnej mienky pre TV Markíza urobila agentúra Focus na vzorke 1004 respondentov. Strana Hlas-SD by vyhrala parlamentné voľby so ziskom 20,9 percenta.

 

SaS predbehla Matovičove OĽaNO

Ako druhá by nasledovala strana Sloboda a Solidarita, ktorú by podporilo 15,8 % opýtaných. Saskári si tak od posledného novembrového prieskumu polepšili o 3,7 percentuálneho bodu, čim by za sebou nechali aj hnutie Obyčajných ľudí pod vedení súčasného premiéra Igora Matoviča. OĽaNO by tak získalo 11 percentnú podporu.

 

img

 

Matovičove hnutie sa tak aj naďalej prepadáva a postupne stráca dôveru ľudí. Oproti novembrovému prieskumu, kedy by ju volilo 14% opýtaných tak stratila ďalšie 3 percentá voličov.

 

Na štvrtom mieste skončila opozičná strana Roberta Fica Smer-SD, ktorú by podporilo 9,8 percenta respondentov. Tá si od posledného prieskumu verejnej mienky polepšila iba o 0,3 percentuálneho bodu.  

 

Mohlo by vás zaujímať: Prieskum parlamentných volieb priniesol zaujímavé čísla, Matovič by vládu neskladal

 

Sme rodina stráca podporu voličov

Strana Kotlebovi-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) si oproti novembrovému prieskumu pohoršila, aktuálne by ju volilo o 1,4 % menej ľudí, pričom by získala 8,2 percentnú podporu.

 

img

 

Do Národnej rady by sa dostala aj strana Progresívne Slovensko so 6 percentnou podporous odrenými ušami aj hnutie Sme rodina Borisa Kollára so ziskom 5,4 %, ktorá naďalej stráca na voličskej podpore.

 

Naopak do parlamentu by sa nedostalo KDH či koaličná strana bývalého prezidenta Andreja Kisku Za ľudí pod vedením vicepremiérky Veroniky Remišovej, ktorú by volilo iba 4,1 % opýtaných.   

 

Prečítajte si tiež: Ak by sa parlamentné voľby konali v októbri, vyhrala by strana Hlas-SD. Matovičove OĽANO sa naďalej prepadáva

 

Zložiť koalíciu by bol problém

SaS-ka je tak jedinou koaličnou stranou, ktorá na podpore nestráca, práve naopak, zúročuje svoju kritickú politiku voči premiérovi Igorovi MatovičoviNa základe týchto výsledkov by súčasný vládny štvorlístok vládu nezostavil ani s podporou Progresívneho SlovenskaRovnaký problém by mal však aj Pellegriniho Hlas, ak by nechcel vládnuť s Kotlebovcami.

 

Strana Hlas-SD by získala 41 parlamentných kresiel, SaS by si zabezpečila 31 mandátov, OĽaNO 21 poslancov, Smer-SD by získal 19 mandátov, Kotlebovci 16, Progresívne Slovensko 12 a Sme rodina by získala 10 miest v parlamente.

 

Agentúra sa respondentov pýtala: „Predstavte si, prosím, že by sa parlamentné voľby na Slovensku konali na budúci víkend. Zúčastnili by ste sa ich? Ak áno, ktorej strane alebo hnutiu by ste dali svoj hlas?"

 

Prieskum preferencií politických strán bol uskutočnený v období od 18.11.2020 do 25.11.2020.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies