Predstavitelia strán Smer, Hlas a SNS si rozdelili posty. Ako bude vyzerať nová vláda?

NETKY.SK • 11 Október 2023, 17:30 • 2 min
Predstavitelia strán Smer, Hlas a SNS si rozdelili posty. Ako bude vyzerať nová vláda?

BRATISLAVA - Lídri troch budúcich vládnych strán Smer, Hlas a SNS Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko dnes podpísali memorandum o porozumení a voľne to nazývali koaličnou zmluvou. Podľa nej už je jasné, kto dostane koľko rezortov. Hlas získa o jeden rezort viac ako Smer, kým Smeru ostane post premiéra. Najmenšia SNS získa o jedno ministerstvo viac, vrátane nového, ktoré by malo vzniknúť v januári 2024.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia strán Smer, Hlas a SNS, ktorí sa už dohodli na vytvorení budúcej koalície, dosiaľ verejne rozprávali najmä o tom, ako rokovali o programových prienikoch svojich strán. Podľa informácií, ktoré priniesli Aktuality.sk medzi nimi existuje dohoda na obsadení väčšiny postov v budúcej vláde. Najsilnejšie postavenie v nej by mal mať Smer, ktorý získa post premiéra pre Roberta Fica a šesť ďalších rezortov. Peter Pellegrini by mal byť predsedom parlamentu. Jeho Hlas dostane sedem ministerstiev.

Najmenej rezortov pripadne SNS, a to konkrétne len tri. Strana má v parlamente len 10 poslancov a aj z nich je len Andrej Danko členom strany. Bez národniarov by však Smer a Hlas v parlamente väčšinu nemali. SNS by malo získať aj nové ministerstvo, ktoré by malo vzniknúť v januári 2024 a zrejme pôjde už o dlho avizované ministerstvo cestovného ruchu. Finálne rozdelenie však ešte nie je známe, no v kuloároch sa už hovorí o prvých menách ministrov.

 

Robert Fico štvrtý krát premiérom

Lídrovi Smeru Robertovi Ficovi sa to nakoniec podarilo a už štvrtýkrát sa stane premiérom. Okrem toho víťazná strana získa zrejme aj rezort obrany, spravodlivosti, financií, pôdohospodárstva a rezort zahraničných vecí a do úvahy prichádza aj rezort dopravy, o ktorý však mala pred voľbami záujem SNS. Ministerský post sa ujde Robertovi Kaliňákovi, zrejme sa postaví do čela ministerstva obrany a skloňuje sa aj menej pravdepodobná možnosť, že by viedol rezort dopravy.

R. Kaliňák opäť ministrom

Do vlády by sa mal po rokoch vrátiť podpredseda Smeru Robert Kaliňák, ktorý po Ficovi získal druhý najvyšší počet krúžkov. Kaliňák bol v minulosti ministrom vnútra, podľa viacerých našich zdrojov by však teraz mal obsadiť rezort obrany alebo dopravy.

Ministerstvo vnútra by malo pripadnúť Hlasu. Získať by ho však nemala Denisa Saková, ktorá mu už raz šéfovala, ale jej kolega Matúš Šutaj Eštok, ktorý v minulosti pracoval po boku na Petra Pellegriniho ako vedúci úradu vlády.

Ani Saková by však nemala vyjsť naprázdno

Na starosť by mala dostať ministerstvo hospodárstva a plán obnovy. Do úvahy tiež prichádza zachovanie samostatného postu na úrade vlády pre riešenie plánu obnovy. Ten má dnes v rukách generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy Lívia Vašáková. Podľa Denníka N by ju mal nahradiť zahraničný expert Hlasu Peter Kmec, ktorý by sa stal vicepremiérom pre eurofondy a plán obnovy. Hlas by tak zastával sedem pozícii vo vláde, ako sa na tom dohodli lídri strán pri dnešnom podpise memoranda.

Podpredseda Hlasu Erik Tomáš by sa mal stať ministrom práce, Richard Raši by mal nastúpiť na ministerstvo informatizácie, pričom štátnym tajomníkom sa zrejme stane bývalý šéf Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák. Raši už v minulosti zastával post podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu.

Hlas si vyrokoval aj ministerstvo školstva, ktoré by mal riadiť Tomáš Drucker. 

Zdravotníctvo by sa malo dostať do rúk Zuzany Dolinkovej, ktorá má za sebou len veľmi krátku politickú kariéru a s politikou nemá veľa skúseností. O post poslankyne sa prvýkrát uchádzala v roku 2020 ako kandidátka Dobrej voľby, ktorú viedol Tomáš Drucker a spolu s ním neskôr odišla do Hlasu, kde sa stala hlavnou odborníčkou strany na zdravotníctvo a hneď aj podpredsedníčkou strany. Ešte pred voľbami sa zasadzovala o dostavanie bratislavskej nemocnice Rázsochy.

Ministerstvo financií pripadne tiež Smeru. Šéfom rezortu by mohol byť exminister Ladislav Kamenický.

Post ministra zrejme dostane aj známy konšpirátor a šíriteľ dezinformácií Rudolf Huliak

Post ministra životného prostredia bude zrejme zastávať nominant strany SNS Rudolf Huliak. Ten sa preslávil najmä výrokom, že medvede sú biologickou zbraňou určenou na vyhubenie vidieka a takisto mieni prehodnotiť ochranu napríklad sysľov, nehovoriac o prehodnotení Ódorovou vládou navrhnutých území chránených národných parkov.

Na tomto poste by sa mohol vidieť aj niektorí z dvojice Kuffovcov. O rezort dopravy mal už pred voľbami záujem sám predseda SNS Danko a tak nie je vylúčené, že by sa mohol stať ministrom, prípadne by viedol cestovný ruch. V kuloároch sa však aktuálne skloňuje možnosť, že by doprava pripadla Smeru a SNS by získala rezort kultúry.

Mená nových ministrov ešte nie sú finálne. V grafike nižšie sme uviedli zatiaľ najpravdepodobnejšie mená nových šéfov rezortov, pričom tie mená s otáznikom sú ešte predmetom rokovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Aktuality.sk, Pravda, Pluska Foto: SME
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies