Predstavitelia KĽDR sa stretli s osobitným vyšetrovateľom OSN pre ľudské práva

NETKY.SK • 28 Október 2014, 07:30 • 2 min
Predstavitelia KĽDR sa stretli s osobitným vyšetrovateľom OSN pre ľudské práva

NEW YORK - Severokórejskí predstavitelia sa v pondelok prvýkrát stretli s osobitným vyšetrovateľom OSN pre ľudské práva Marzukim Darusmanom a navrhli mu navštíviť ich krajinu. Oficiálne zdroje konanie schôdzky potvrdili s tým, že trvala necelú hodinu, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Takáto návšteva by podľa AP znamenala prielom v medzinárodnom úsilí mať informácie z prvej ruky o tom, ako chudobný štát vlastniaci jadrové zbrane zaobchádza so svojimi občanmi. Môže však ísť aj o ďalší pokus KĽDR zastaviť rastúci medzinárodný tlak zapojiť do celého procesu Medzinárodný trestný súd. 
      

Predstaviteľ severokórejského ministerstva zahraničných vecí, ktorý má na starosti oblasť ľudských práv, agentúre AP krátko po stretnutí s Darusmanom povedal, že osobitný spravodajca OSN sa o možnosti návštevy vyjadril "veľmi optimisticky". 
      

Ďalej uviedol, že termín schôdzky ešte nebol stanovený, jeho krajina si však želá vypracovanie "novej a objektívnej správy" o situácii v oblasti ľudských práv v Severnej Kórei, keďže predchádzajúce sa zakladali na "fámach, výmysloch a skresleniach". 
      

Schôdzka v New Yorku sa uskutočnila deň predtým, ako Darusman predloží svoju výročnú správu o Severnej Kórei členom výboru Valného zhromaždenia OSN pre ľudské práva. Podľa agentúry AP v nej "dôrazne žiada", aby sa Bezpečnostná rada OSN obrátila v tejto veci na Medzinárodný trestný súd (ICC). Vyšetrovacia komisie OSN začiatkom tohto roka konštatovala, že v KĽDR dochádza k rozsiahlemu porušovaniu ľudských práv. Jeho súčasťou je aj systém krutých zajateckých táborov, v ktorých sa nachádza až okolo 120.000 ľudí.
      

Utečenci zo Severnej Kórey vlani na jednom z vypočutí v rámci vyšetrovania porušovania ľudských práv v komunistickej KĽDR uviedli, že ľudia, ktorým sa podarilo uniknúť, opisovali bitie vo väzniciach po opakovaných pokusoch o útek z krajiny. Hovorili aj o členoch rodín, ktorí zahynuli od hladu alebo boli chytení a predaní ako sexuálni otroci.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies