Predstaviteľ ECB vyzval na úľavy pre Grécko

NETKY.SK • 29 November 2016, 11:06 • 2 min
Predstaviteľ ECB vyzval na úľavy pre Grécko

ATÉNY - Člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Benoit Coeure v pondelok vyzval medzinárodných veriteľov, aby Grécku uľahčili splácanie dlhu, pokiaľ sa Atény zaviažu k prísnejším rozpočtovým opatreniam.

slovakia

left justify in out

O možnostiach ako dosiahnuť udržateľnost gréckych dlhov podľa neho v súčasnosti diskutujú členské štáty eurozóny. Väčšinu gréckeho dlhu v tvoria úvery poskytnuté v rámci záchranných programov eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF). "Všetci, ktorí sú zaangažovaní na gréckom úspornom programe, si uvedomujú, že existujú vážne obavy o udržateľnosť verejného dlhu Grécka," povedal Coeure na konferencii v Aténach.


Grécko je na medzinárodnej pomoci závislé od roku 2010, kedy sa vysoko zadlžená krajina ocitla na pokraji štátneho bankrotu a stratila prístup na finančné trhy. V dôsledku dlhotrvajúcej recesie sa grécka ekonomika v porovnaní so stavom pred nástupom globálnej finančnej krízy zmenšila zhruba o štvrtinu. Verejný dlh Grécka tento rok podľa odhadov dosiahne 315 mld. eur alebo 180 % hrubého domáceho produktu krajiny.


Pokrokom Atén pri zavádzaní reforiem, od ktorých závisí uvoľnenie ďalšej finančnej pomoci, sa budú zaoberať ministri financií menovej únie na zasadnutí 5. decembra. Veriteľské inštitúcie od Grécka žiadajú ďalšie reformy vrátane liberalizácie trhu práce a zníženia ochrany problémových hypotekárnych dlžníkov. Vláda v Aténach sa však obáva, že vystupňovanie úsporných opatrení by prehĺbilo sociálne napätie, uviedla agentúra AP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies