Predseda NR SR Pellegrini rokoval v Berlíne so šéfkou Bundestagu o Ukrajine a EÚ

NETKY.SK • 15 Marec 2024, 11:15 • 2 min
Predseda NR SR Pellegrini rokoval v Berlíne so šéfkou Bundestagu o Ukrajine a EÚ

BERLÍN - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini viedol vo štvrtok v Berlíne rozhovory s predsedníčkou nemeckého Spolkového snemu Bärbel Basovou, ktoré boli venované situácii v EÚ, konfliktu na Ukrajine i bilaterálnym vzťahom.

slovakia

left justify in out

Pellegrini a Basová vyjadrili presvedčenie, že vzťahy medzi oboma krajinami sú na vysokej úrovni bez otvorených otázok, pričom Nemecko patrí k najvýznamnejším ekonomických partnerom Slovenska.

Šéf NR SR predsedníčku Bundestagu podľa vlastných slov informoval o celom procese zmeny trestných kódexov na Slovensku.

Pellegrini nemeckú partnerku oboznámil s tým, ako si Slovensko voči Ukrajine plní komerčné dodávky, poskytuje jej humanitárnu pomoc i technickú podporu. Spomenul opravárenské zariadenie na východe Slovenska, zriadené spolu s nemeckou firmou Rheinmetall.

Obaja politici sa zhodli v otázke aktuálneho rozhodnutia Spolkového snemu, ktorý nesúhlasí s dodaním zbraňových systémov Taurus na Ukrajinu, pretože by to znamenalo aj potrebu vyslania nemeckých vojakov.

V otázkach EÚ Pellegrini konštatoval, že pohľady našich krajín sa nie vždy zhodujú. Basová je zástankyňou rozhodovania kvalifikovanou väčšinou v ďalších oblastiach, s čím podľa Pellegriniho Slovensko nesúhlasí, pretože by sa tak podľa jeho názoru stalo pasívnym prijímateľom rozhodnutí väčších krajín. "V tomto si budeme musieť každý hájiť svoj národný záujem," uviedol Pellegini.

V otázke rozširovania EÚ podotkol, že Slovensko patrí ku krajinám, ktoré v plnej miere podporujú prijatie štátov západného Balkánu do Únie"Pokiaľ EÚ tento priestor opúšťa, získavajú vplyv iné veľmoci," zdôraznil s tým, že veľmi aktívne sú v tomto regióne Rusko a Čína.

Pred rozhovormi Pellegrini navštívil Pamätník zavraždených Židov Európy, ku ktorému položil veniec. Tento pamätník podľa jeho slov pripomína obete vraždenia ľudí len preto, že patrili k nejakému etniku. "Som rád, že som si dnes aj ako predseda parlamentu mohol uctiť obete druhej svetovej vojny, konkrétne všetkých viac ako šesť miliónov zabitých Židov," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR, Facebook / Peter Pellegrini, Foto: Facebook / Peter Pellegrini
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies