Predpokladaní separatisti v Kamerune opäť uniesli desiatky školákov

NETKY.SK • 21 November 2018, 17:59 • 2 min
Predpokladaní separatisti v Kamerune opäť uniesli desiatky školákov

YAOUNDÉ - Približne 25-30 ľudí vrátane desiatok školákov, riaditeľa školy a učiteľa vzali v utorok na západe Kamerunu do zajatia neznámi únoscovia, o ktorých sa predpokladá, že patria k separatistom bojujúcim za osamostatnenie anglickojazyčnej menšiny.

slovakia

left justify in out

Ide o už o druhý takýto prípad v Kamerune od začiatku novembra, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Terčom únosu bola tentoraz škola vyššieho stupňa v meste Kumba. Hoci boli brány areálu zatvorené, páchatelia sa dostali dovnútra prelezením múrov, uviedla predstaviteľka kamerunského ministerstva informácií Ebane Kome Slesorová.

 

Dodala, že niektorým školákom sa podarilo uniknúť a presný počet unesených bude známy až po tom, ako rodičia nahlásia zmiznutie svojich detí.

 

Už začiatkom novembra uniesli separatisti 79 študentov z kresťanskej školy na severozápade Kamerunu, po niekoľkých dňoch však všetkých prepustili.

 

Podľa DPA môžu byť únosy súčasťou stratégie separatistov, snažiacich sa rozpútať chaos v anglickojazyčných oblastiach. Mnohí z nich odmietajú štátny systém vzdelávania a vyčítajú školám, že prispievajú k oslabovaniu menšinového jazyka a kultúry.

 

Kamerun, bývalú francúzsku kolóniu v západnej Afrike, sužujú nepokoje odvtedy, ako dve hlavné anglickojazyčné oblasti - Severozápadný a Juhozápadný región - vyjadrili v roku 2016 želanie oddeliť sa od zvyšku krajiny a vytvoriť nový štát s názvom Ambazónia.

 

Kamerunčania hovoriaci po anglicky sa dlhodobo sťažujú, že vláda s nimi zaobchádza ako s občanmi druhej kategórie, čo sa prejavuje aj vo financovaní.

 

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International konštatovala tento rok stupňovanie násilia v anglofónnych regiónoch, ktorého súčasťou je zabíjanie bez rozlišovania či masové vysídľovanie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies