Taliban vyzval zahraničné krajiny, aby uznali jeho vládu v Afganistane

NETKY.SK • 31 Október 2021, 08:17 • 2 min
Taliban vyzval zahraničné krajiny, aby uznali jeho vládu v Afganistane

KÁBUL - Vládu Talibanu, ktorá vznikla v auguste, doteraz neuznala žiadna krajina, s vedúcimi predstaviteľmi tohto hnutia však už viacero štátov rokovalo.

slovakia

left justify in out

Taliban vyzval v sobotu Spojené štáty a ďalšie krajiny, aby uznali jeho vládu v Afganistane. Zachovanie súčasného stavu, v rámci ktorého medzinárodné spoločenstvo zmrazilo afganské účty v zahraničí, môže podľa tohto fundamentalistického hnutia viesť k problémom nielen pre Afganistan, ale aj pre zvyšok sveta. Informovala o tom agentúra Reuters. "Spojeným štátom odkazujeme, že ak bude pokračovať neuznanie, ak budú pokračovať afganské ťažkosti, je to regionálny problém, ktorý sa môže zmeniť na celosvetový," povedal novinárom hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid.

 

img

 

Poznamenal, že posledná vojna medzi USA a Talibanom vypukla v dôsledku neexistujúcich diplomatických vzťahov. "Problémy, ktoré spôsobili vojnu, sa dali vyriešiť rokovaním, mohli sa vyriešiť politickým kompromisom," povedal Mudžahíd a dodal, že uznanie medzinárodného spoločenstva je právom afganského ľudu.

 

Prečítajte si tiež: Talibovia strieľali do svadobčanov. Prekážala im hudba

 

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I sa stretol s predstaviteľmi Talibanu nedávno v Katare. Mudžáhid v sobotu informoval, že Peking sa zaviazal finančne podporiť dopravnú infraštruktúru v krajine a umožniť Kábulu vyvážať tovar na čínsky trh cez PakistanMudžáhid sa na tlačovej konferencii venoval aj hraničným priechodom s Pakistanom, ktoré sú v poslednej dobe dejiskom protestov a sú často zatvorené. Predstavitelia Talibanu o tejto téme diskutovali s pakistanským ministrom zahraničných vecí, ktorý minulý týždeň navštívil Kábul, dodal Mudžáhid.

 

img

 

Radikálne fundamentalistické hnutie Taliban prevzalo moc v Afganistane v polovici augusta. V septembri predstavilo svoju dočasnú vládu, ktorej šéfom sa stal jeden zo zakladateľov hnutia, mulla Mohammad Hasan Achúnd, figurujúci na sankčnom zozname OSN.

 

K téme: Varovanie amerických tajných služieb! Zaútočí afganská odnož IS na USA?

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies