Predloha Draculu z reálneho života je ešte desivejšia. Vlad III. "nabodávač" brutálne zavraždil tisícky ľudí

NETKY.SK • 19 Apríl 2024, 14:00 • 2 min
Predloha Draculu z reálneho života je ešte desivejšia. Vlad III. "nabodávač" brutálne zavraždil tisícky ľudí

Vlad bol druhým synom Vlada II. Draculu, ktorý bol uvedený do Dračieho rádu, skupiny venovanej zastaveniu osmanského postupu do kresťanskej Európy. Toto dedičstvo by výrazne ovplyvnilo Vladov život a jeho prezývku Dracula, čo znamená „syn Draka“.

slovakia

left justify in out

V srdci historickej krajiny Rumunska stojí postava Vlada III., všeobecnejšieho známeho ako Vlad "Nabodávač". Jeho život, zahalený hrôzou a hanbou, vykresľuje obraz vládcu, ktorého metódy trestu boli rovnako kruté ako účinné. Vladova vláda, ktorá sa narodila v roku 1431 v Sighișoare v Transylvánii, bola prerušená neľútostným bojom proti Osmanskej ríši a vnútorným sporom jeho vlastného kráľovstva.

Raný život a vzostup k moci

Vlad bol druhým synom Vlada II. Draculu, ktorý bol uvedený do Dračieho rádu, skupiny venovanej zastaveniu osmanského postupu do kresťanskej Európy. Toto dedičstvo by výrazne ovplyvnilo Vladov život a jeho prezývku Dracula, čo znamená „syn Draka“.

Jeho prvé roky boli poznačené politickými nepokojmi; v mladom veku ho a jeho brata držala ako rukojemníkov Osmanská ríša, aby zabezpečila vernosť svojho otca.

Krvavá vláda

Vladovu vládu charakterizovala jeho brutálna taktika proti nepriateľom. Jeho preferovaný spôsob popravy, napichovanie na kôl, mu vyslúžil meno, podľa ktorého si ho história pamätá. Jeho vláda v rokoch 1456 až 1462 bola jeho najvýznamnejším obdobím vlády, počas ktorého páchal činy, ktoré upevňovali jeho odkaz.

Jeho dravosť nebola bezdôvodná, bolo to vypočítavé úsilie vzbudiť strach a udržať si moc v regióne plnom konfliktov.

Život poznačený vojnou

Osobný život Vlada "Nabodávača" je rovnako zaujímavý ako jeho vláda. Narodil sa v šľachtickej rodine Vlada II. Dracula a bol druhým zo štyroch bratov. Uvedenie jeho otca do Rádu draka ovplyvnilo jeho raný život a neskôr jeho prezývku Dracula.

Vlad a jeho mladší brat Radu boli v roku 1442 zadržaní ako rukojemníci v Osmanskej ríši, aby si zabezpečili lojalitu svojho otca. Táto skúsenosť mala na Vlada hlboký vplyv a formovala jeho názory a metódy v jeho neskoršej vláde.

Tragické manželstvo

Pokiaľ ide o jeho rodinný život, Vlad bol dvakrát ženatý. Identita jeho prvej manželky zostáva do značnej miery neznáma a tragicky zomrela samovraždou, aby sa vyhla zajatiu Vladovho brata Radu. Neskôr sa Vlad oženil s Jusztinou Szilágyi, príbuznou uhorského kráľa Mateja Korvína, počas jeho zajatia v roku 1476. K tomuto sobášu došlo krátko pred jeho smrťou v bitke v tom istom roku. Miesto jeho pozostatkov je stále záhadou.

Vladov život bol poznačený neustálymi bojmi, nielen v jeho politickom a vojenskom úsilí, ale aj v jeho osobných vzťahoch a rodinnej dynamike. Čas, keď bol rukojemníkom, atentát na jeho otca a brata a jeho manželstvá, to všetko vytvára obraz života plného nepokojov a výziev.

Samotársky život

Vlad "nabodávač", známy svojou samotárskou a nemilosrdnou vládou, mal niekoľko blízkych spolupracovníkov a poradcov. Vzhľadom na povahu jeho vlády a strach, ktorý vyvolal aj vo vlastných radoch, sú však podrobné záznamy o jeho osobných priateľstvách vzácne.

Historické správy naznačujú, že Vlad mal radcov z triedy bojarov, šľachty z Valašska, hoci bol známy svojou hlbokou nedôverou k bojarom, z ktorých mnohých popravil počas svojich čistiek, aby si upevnil moc. Jeho vzťah k bojarom bol zložitý; hoci sa na nich spoliehal ako na radu, považoval ich aj za potenciálne ohrozenie svojej autority.

Blízky spolupracovník

Jednou z významných osobností, ktorú možno považovať za blízkeho spolupracovníka, bol Štefan III. z Moldavska, známy aj ako Štefan Veľký. Hoci ich vzťah bol predovšetkým politický, mali spoločných nepriateľov a navzájom sa podporovali proti Osmanskej ríši. Táto aliancia bola strategická, ale zároveň ukázala úroveň dôvery a vzájomného rešpektu medzi oboma vládcami.

Vladov čas ako rukojemníka v Osmanskej ríši viedol aj k spojeniam s inými zajatcami, z ktorých sa mohli vyvinúť priateľstvá alebo spojenectvá založené na spoločných skúsenostiach. Historický záznam o týchto vzťahoch však nie je jasný.

Kultúrny vplyv a dedičstvo

Život Vlada "Nabodávača" inšpiroval nespočetné množstvo príbehov a legiend, z ktorých najznámejší je Dracula Brama Stokera. Zatiaľ čo Stokerov upír je fikciou, historický Vlad bol komplexnou postavou – vládcom, bojovníkom a obrancom svojej ríše. Jeho úsilie proti Osmanom z neho urobilo ľudového hrdinu v Rumunsku, kde si ho pripomínajú pre jeho neústupnú oddanosť svojmu ľudu a svojej krajine.

Príbeh Vlada "Nabodávača"  je dôkazom zložitosti historických postáv. Často sa spomínal pre jeho krutosť, bol tiež vodcom, ktorý neúnavne bojoval proti útočníkom. Jeho odkazom je tapiséria utkaná z nití brutality, vlastenectva a pretrvávajúcej ľudskej fascinácie desivým.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.medievalists.net, www.grunge.com, www.historyen.com, www.britannica.com foto: Outfit for events
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies