Súd by sa mal v septembri opätovne zaoberať podnikateľom Bašternákom

NETKY.SK • 30 Júl 2021, 09:02 • 2 min
Súd by sa mal v septembri opätovne zaoberať podnikateľom Bašternákom

BRATISLAVA - Odsúdený podnikateľ Ladislav Bašternák by sa mal v septembri opätovne postaviť pred súd.

slovakia

left justify in out

Ako vyplýva z rozpisu pojednávaní na internetovej stránke ministerstva spravodlivosti, Okresný súd Bratislava V vytýčil na 7. septembra hlavné pojednávanie pre trestný čin skrátenia dane a poistného vo veľkom rozsahu.

 

img

 

Súvisiaci článok: Majetok Ladislava Bašternáka definitívne zablokoval súd. Pravdepodobne príde o všetko

Podnikateľovi už v marci 2019 potvrdil Krajský súd v Bratislave päťročný nepodmienečný trest, ktorý mu v novembri 2018 uložil Okresný súd Bratislava II. Zároveň rozhodol aj o prepadnutí jeho majetku. Podnikateľa uznali vinným z trestného činu neodvedenia dane a poistného. Podľa výsledkov policajného vyšetrovania cez firmu BL-202 v roku 2012 kúpil sedem bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence za 12 miliónov eur. Skutočná suma však bola údajne nižšia.

 

Prečítajte si tiež: Remišová: Fico musí vysvetľovať podozrenia zo zneužívania moci


Podľa vyšetrovateľa si podnikateľ, ako konateľ spoločnosti BL-202, v apríli 2012 neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške takmer dva milióny eur. Bašternák si po vznesení obvinenia uplatnil inštitút takzvanej účinnej ľútosti a daňovému úradu spomenutú čiastku zaplatil, napriek tomu bola na neho podaná obžaloba.

Polícia po odsúdení podnikateľa v apríli 2019 informovala, že proti nemu vzniesli ďalšie obvinenie. Podľa vyšetrovateľa v mene obchodnej spoločnosti podal na Daňovom úrade Bratislava daňové priznanie k DPH za zdaňovacie obdobie február 2013, v ktorom zatajil uskutočnený zdaniteľný obchod spočívajúci v prevode nehnuteľnosti, konkrétne bytov nachádzajúcich sa v bytovom komplexe Five Star Residence. Tým skrátil DPH vo výške 200 000 eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies