Goldman Sachs očakáva, že ECB zvýši úrokové sadzby tento rok trikrát

NETKY.SK • 22 Február 2023, 07:00 • 2 min
Goldman Sachs očakáva, že ECB zvýši úrokové sadzby tento rok trikrát

New York/Frankfurt nad Mohanom - Investičná banka Goldman Sachs očakáva, že Európska centrálna banka (ECB) zvýši úrokové sadzby tento rok trikrát.

slovakia

left justify in out

Depozitná sadzba by sa tak mala dostať na 3,5 %, zatiaľ čo banka pôvodne predpokladala úroveň 3,25 %. Informovala o tom agentúra Reuters. Ako Goldman Sachs uviedla, okrem očakávaného zvýšenia v marci o 50 bázických bodov a v máji o 25 bodov by sa úrokové sadzby mali následne dvihnúť ešte v júni. Aj v tomto prípade počíta Goldman Sachs so zvýšením sadzieb o 25 bázických bodov. Banka svoj pôvodný odhad upravila krátko po vyjadreniach členky Výkonnej rady ECB Isabel Schnabelovej a francúzskeho člena Rady guvernérov ECB Francoisa Villeroya de Galhau. Ako minulý týždeň povedala Schnabelová, ECB by mala začať uvažovať o postupnom ústupe od stimulov na podporu ekonomiky eurozóny. V tejto súvislosti varovala, že čo sa týka inflácie, banka nesmie konať príliš neskoro. V takzvanom jastrabom tóne sa následne vyjadril aj Villeroy de Galhau. Povedal, že úrokové sadzby ECB by mohli svoje maximum dosiahnuť v priebehu leta, najneskôr v septembri, ich pokles je však v tomto roku mimo diskusie. Kľúčové bude podľa neho aj to, ako dlho sa budú sadzby držať na svojom maxime. Ako uviedol, mali by tam zotrvať dovtedy, dokiaľ to bude potrebné na nasmerovanie inflácie k inflačnému cieľu ECB. Čo sa týka prípadného znižovania úrokových sadzieb, Villeroy povedal, že táto otázka je záležitosťou neskoršieho obdobia a "určite nie tohto roka". Závisieť to podľa neho bude nielen od zmiernenia celkovej, ale aj od jadrovej inflácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies