Predaj psov bez registrácie by mal byť nelegálny, navrhuje SaS

NETKY.SK • 14 September 2015, 08:29 • 2 min
Predaj psov bez registrácie by mal byť nelegálny, navrhuje SaS

BRATISLAVA - Predaj psov bez registrácie by mal byť nelegálny. V novele zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, to navrhujú poslanci za SaS Martin Poliačik a Lucia Nicholsonová.

slovakia

left justify in out

"Zavádza sa povinnosť registrovať chov v prípade, že chovateľ má záujem o predaj šteniat. Registrácia sa netýka tých chovateľov psov, ktorým sa psy rozmnožia náhodne a/alebo šteňatá nie sú predmetom predaja," navrhujú predkladatelia.

 

Každý, kto bude chcieť predávať psov mimo chovateľských staníc registrovaných v chovateľských zväzoch, by podľa návrhu mal mať od veterinárnej správy potvrdenie o tom, že má vhodné podmienky na tento chov a že ich aj dodržiava.

Štátna veterinárna a potravinová správy by podľa návrhu mala povinne viesť centrálny zoznam registrovaných chovov psov. Regionálne veterinárne a potravinové správy by zas mohli vykonávať kontrolu ochrany zvierat v registrovaných chovoch psov a rozhodnúť o zrušení takéhoto chovu v prípade, že zriaďovateľ neplní stanovené podmienky.

 

Neohlásenie registrovaného chovu psov by mal byť priestupok. Rovnako aj to, keď bude osoba chovať psov za účelom rozmnožovania a predaja mimo registrovaného chovu psov.

 

Martin Poliačik sa témou zvierat zaoberá aj v novele Občianskeho zákonníka. Navrhuje upraviť postavenie zvieraťa, ktoré je v súčasnosti chápané ako hnuteľná vec.

 

Poliačikov návrh definuje živé zviera ako bytosť obdarenú zmyslami, ktorá je schopná vnímať okolie. Zviera by tak už nemalo byť vecou. "Stanovuje sa špecifické postavenie živého zvieraťa ako predmetu občianskoprávnych vzťahov, na ktorý sa vzťahujú ustanovenia upravujúce vzťahy k veci len primerane jeho povahe," uvádza sa v návrhu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies