Predaj počítačov v tomto roku zrejme klesne viac, ako sa čakalo

NETKY.SK • 1 September 2013, 14:00 • 2 min
Predaj počítačov v tomto roku zrejme klesne viac, ako sa čakalo

BRATISLAVA - Okrem rastúceho dopytu po smartfónoch či tabletoch sú problémom aj zastarané skladové zásoby obchodníkov.

slovakia

left justify in out

Celosvetový predaj počítačov by mal klesať ešte viac, ako sa pôvodne očakávalo. Analytická spoločnosť IDC opäť znížila svoj odhad dodávok počítačov na tento rok. Do konca roku 2013 by sa tak malo predať až o 9,7 % počítačov menej, ako vlani, teda zhruba 315 mil. kusov. Revidovaný odhad odráža nielen pokračujúci rast predaja mobilných zariadení na úkor osobných počítačov, ale aj zastavenie rastu ich predaja na rozvíjajúcich sa trhoch.

Práve tie totiž v posledných rokoch ťahali predaj osobných počítačov. V posledných mesiacoch sa však vývoj otočil a na rozvíjajúcich sa trhoch dodávky počítačov klesajú ešte prudšie, ako v rozvinutých regiónoch. Globálny predaj by mal podľa analytikov naďalej klesať aspoň do roku 2014. Okrem rastúceho dopytu po smartfónoch či tabletoch sú problémom aj zastarané skladové zásoby obchodníkov. 

"Tie dni, kedy bol odklon spotrebiteľov smerom ku tabletom výhradne problémom rozvinutých krajín sú preč," skonštatoval analytik spoločnosti IDC Jay Chou. "Technologický pokrok v hardvéri, ako napríklad zvýšenie energetickej efektívnosti procesorov zostáva povzbudivý, množstvo problémov by mohol vyriešiť aj nový Windows 8.1. Vývoj v oblasti osobných počítačov však nestíha sledovať prudkú zmenu v spotrebiteľských zvyklostiach, ktoré sa šíria všetkými regiónmi, a to o to viac, ako sa čoraz viac zvyšuje výkon a cenová atraktivita tabletov," dodal Chou. 

IDC očakáva po roku 2014 mierne oživenie trhu. Potiahnuť by ho mal nákup nových počítačov spotrebiteľmi, ktorí budú chcieť po dlhšej dobe vymeniť svoje zariadenie za nové, ale aj korporátny sektor. Ten by mal naštartovať prvú vlnu veľkých nákupov od čias operačného systému Windows 7. "Samozrejme, bez dostatku atraktívnych aplikácií bude trh s osobnými počítačmi prežívať výlučne na občasnej výmene technologického inventára," konštatuje IDC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies