Sulík zastavuje nákup antigénových testov proti koronavírusu, čo to znamená?

NETKY.SK • 1 December 2020, 20:22 • 2 min
Sulík zastavuje nákup antigénových testov proti koronavírusu, čo to znamená?

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Richard Sulík nateraz zastavil nákup antigénových testov. Povedal to na brífingu počas rokovania Ústredného krízového štábu.

slovakia

left justify in out

Presvedčil ho premiér SR 

Ako vysvetlil, premiér Igor Matovič od neho chcel, aby pri nákupe testov bral ohľad na maximálne hodnoty citlivosti a najmä špecificity testov. Aj minimálny rozdiel totiž môže spôsobiť pri plošnom testovaní desiatky tisíc falošne pozitívne testovaných ľudí.

 

S touto požiadavkou Sulík súhlasí. Zadanie od ministerstva zdravotníctva však hovorí o postačujúcej špecificite vyššej ako 97 % a senzitivite viac ako 96 %. Práve o tejto požiadavke Sulík už vyše týždňa diskutuje s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím.

 

img

 

Kvalitnejšie znamená drahšie?
"Môže sa stať, že na stole budem mať test so špecificitou 97 % za tri eurá a so špecificitou 99,5 % za štyri eurá. Keď zoberiem drahší, budem logicky vystavený otázke, prečo som kúpil drahší, keď ministerstvu zdravotníctva postačovalo 97 %," konštatoval Sulík s tým, že sa pri nákupe testov nechce dostať do podozrenia.

 

Kto by mal zabezpečovať testy?
Na stredajšom zasadnutí vlády by sa teda malo podľa Sulíka zmeniť uznesenie vlády buď tak, že nakúpi testy ministerstvo zdravotníctva, alebo dostane ministerstvo hospodárstva lepšie zadanie v zmysle vyšších nárokov na dve kľúčové hodnoty testov. V tom prípade by rezort hospodárstva vedel prvú várku testov zabezpečiť do 16. decembra. Dodal však, že testy by podľa neho malo obstarávať ministerstvo zdravotníctva, prípadne Štátne hmotné rezervy SR.

 

img

 

Nemusí to byť Sulík, ale ani rezort zdravotníctva  
Minister zdravotníctva Marek Krajčí po rokovaní Ústredného krízového štábu konštatoval, že minister hospodárstva dostal úlohu zabezpečiť antigénové testy od vlády. Ak tým však bude chcieť kabinet poveriť niekoho iného, ministerstvo zdravotníctva sa podľa Krajčího brániť nebude. Podotkol však, že najviac vyťažený od začiatku pandémie je práve jeho rezort.

 

img

 

"Máme veľa práce a bol by som rád, keby túto úlohu nemuselo realizovať ministerstvo zdravotníctva," dodal šéf rezortu. K špecificite a senzitivite testov, o ktorých hovoril minister Sulík, sa vyjadril, že rezort zdravotníctva určil špecifikáciu, ktorú odporúča Európska komisia pre všetky krajiny Európskej únie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies