REPORTÁŽ Janek Ledecký porozprával o homeschoolingu dcéry Ester a syna Jonáša! Učili sa z domu, teraz zažívajú úspech

NETKY.SK • 20 Február 2022, 12:00 • 2 min
REPORTÁŽ Janek Ledecký porozprával o homeschoolingu dcéry Ester a syna Jonáša! Učili sa z domu, teraz zažívajú úspech

Ester Ledecká je známa po celom svete. Úspešný je aj jej brat Jonáš, ktorý je umelec. Obe deti speváckej legedny Janka Ledeckého sú perspektívne a úspešné osobnosti, hoci sa obaja vzdelávali formou homeschoolingu, ktorý je na Slovensku veľmi často odsudzovaný. Naozaj potrebujú všetky deti chodiť do školy?

slovakia

left justify in out

Ako ste prišli na domáce vzdelávanie a ako sa to rozbehlo?

 

Rozbehlo sa to nenápadne, vôbec sme to neplánovali. Došlo k tomu pod tlakom okolností. Kúpil som si domček v Špindlerovom mlyne. Boli sme zvyknutí, že tam prídeme na Vianoce a keď zatvoria vleky, vrátime sa do Prahy. Do toho prišla povinná školská dochádzka... Zostanete v Prahe a budete chodiť na víkendy a ja tam budem sám? Najprv sme sa skúsili dohodnúť, že by deti chodili do školy v Prahe a zvyšné štyri mesiace do školy v Špindlerovom mlyne. Čo bolo romantické. Deti sa vyviezli na najvyššiu zastávku autobusom a do školy šli na lyžiach a snowboardoch. Vyzeralo to idylicky. No rozdiel bol v osnovách školy. V Prahe bola základná škola a v Špindlerovom mlyne obecná škola.

 

img

 

Vyskúšali sme domáce vzdelávanie. Zistili sme, že to nie je pre každého a pre každú rodinu. Nám sa to podarilo. Zistili sme, že denný objem učiva zvládneme za hodinu a pol. Deti v Prahe preskúšali a povedali, že je to senzačné a môžeme pokračovať. Pokračovali sme tak celú základnú školu.

 

img

 

Ako rodičia sme mali obrovskú výhodu. Keď som bol na vysokej, netušil som, čím sa budem živiť. Moje deti mali v treťom ročník úplne jasno. Ester chcela byť profesionálna športovkyňa a Joni chcel byť komixový maliar. Našou úlohou bolo odpratať im z cesty prekážky. To sa nám celkom podarilo. Jonáš šiel na strednú výtvarnú školu, musel to robiť prezenčne, lebo sa to inak nedalo. Ester išla na gymnázium a ja ani neviem, ako ho urobila. Teraz robí magisterskú prácu... Naučila sa sebavzdelávaniu. Nikoho sme neprizvali. Moja žena aj ja máme doktorát, tak sme si povedali, že tú základnú školu nejako zvládneme. Deti vedeli, že to funguje a môžu sa venovať svojim záujmom.

 

 

Tešili sa na učenie doma? Neboli námietky, že sa im nechce?

 

Ani raz. Úprimne, homeschooling nie je pre každú rodinu... Možno sme mali šťastie, že máme deti, ktoré baví učiť sa...

 

Ako ste to mali zariadené legislatívne?

 

Mali sme sa o čo oprieť v rámci individuálneho vzdelávania. Obe deti reprezentovali na lyžiach a snowboarde.

 

Komu išlo čo lepšie?

 

Jonáš je asi po mne, jemu išli jazyky. Je mimoriadne zdatný. V súčasnosti číta knihy v angličtine. Ester bavila fyzika a matematika. Ester chcela študovať astrofyziku, ale zistila, že to nejde diaľkovo a nemohla by pretekať.

 

img

 

Ako sa k tomu stavalo blízke okolie a rodina?

 

Rodina sa s tým zmierila veľmi rýchlo, lebo videli, že deti nie sú zanedbané... domáce vzdelávanie vedie k tomu, že deti môžu v niečom vynikať. Odmalička môžu ísť po nejakej ceste a môžu robiť niečo, čo majú radi.

 

img

 

Pre ktoré tipy rodín je homeschooling vhodný?

 

Moja žena bola v domácnosti, deťom sa venovala naplno. Keď chodia obaja rodičia do zamestnania, nejde to... Keď som bol večer doma, nikdy som si nenechal vziať tú možnosť deťom pred spaním čítať. Užíval som si to. Vyberal som knihy, ktoré by bavili aj mňa... Deťom som tým otvoril cestu k literatúre. Dostal som za to odmenu, že robím senzačnú knihu so svojím synom. Nedá sa to ničím prekonať.

 

img

 

Mal homeschooling podiel na úspešnosti súrodencov Ledeckých?

V prípade Jonáša asi áno. Podarilo sa mu rozvinúť svoj talent. Na prijímačkách už mal svoju prvú komixovú knižku... U Ester o tom niet pochýb...

 

img

 

Súvisiaci článok: Novinka na Slovensku! Slobodná demokratická škola, prvá svojho druhu u nás

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona