Podľa štatistiky tzv. kazetová munícia vlani na Ukrajine zabila alebo zranila vyše 900 ľudí

NETKY.SK • 5 September 2023, 14:00 • 2 min
Podľa štatistiky tzv. kazetová munícia vlani na Ukrajine zabila alebo zranila vyše 900 ľudí

KYJEV - Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu používa v rozsiahlej miere staršie zásoby kazetovej munície i jej novšie typy. V menšej miere túto muníciu používa aj Ukrajina, uvádza Koalícia proti kazetovej munícii (CMC).

slovakia

left justify in out

Na Ukrajine zaznamenali vlani vyše 900 obetí kazetovej munície. Celosvetový počet ľudí, ktorí v dôsledku jej používania zahynuli alebo utrpeli zranenia, tak dosiahol nové maximum. Vyplýva to z výročnej správy organizácie Koalícia proti kazetovej munícii (CMC).

 

Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu používa v rozsiahlej miere staršie zásoby kazetovej munície i jej novšie typy. V menšej miere túto muníciu používa aj Ukrajina, uvádza CMC. Na Ukrajine, kde niekoľko rokov neevidovali žiadnu obeť kazetovej munície, tak vlani zaznamenali 916 mŕtvych a ranených. Vyše 93 percent z nich tvorili civilisti, uvádza CMC.

 

Vlani počet obetí tejto munície dosiahol vo svete 1172, čo je najviac od roku 2010, keď CMC začala vydávať výročnú správu. Obete kazetovej munície na Ukrajine tak tvoria veľkú väčšinu tohto počtu. Okrem Ukrajiny si vyžiadala obete napríklad v Mjanmarsku a Sýrii ako i v Azerbajdžane, Iraku a Jemene.

Takmer všetky obete na Ukrajine – 890 vrátane 294 úmrtí – si pritom vyžiadali útoky kazetovou muníciou. Môže byť zhadzovaná z lietadla alebo vypaľovaná z delostreleckých zbraní. Po výbuchu vo vzduchu sa z nej na veľkej ploche rozptýli výbušná submunícia.

Kazetová munícia je dlhodobá hrozba, pretože ak jej submunícia po dopade nevybuchne, môže podobne ako mína vybuchnúť až po niekoľkých rokoch. Takáto zvyšková kazetová munícia si vlani na Ukrajine vyžiadala 26 obetí.

 

Používanie kazetovej munície je podľa Dohovoru o kazetovej munícii zakázané takmer v 120 krajinách sveta. Rusko, Ukrajina, Sýria ani Mjanmarsko však nie sú jeho signatármi. Dohovor nepodpísali ani Spojené štáty, ktoré v júli čelil kritike za svoje rozhodnutie dodať kazetovú muníciu Kyjevu, pripomína agentúra AFP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Aktuality.sk / TASR / AFP Foto: EurActiv.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies