Predaj osobných áut v Číne klesol v januári o takmer 40 %

NETKY.SK • 12 Február 2023, 16:00 • 2 min
Predaj osobných áut v Číne klesol v januári o takmer 40 %

PEKING - Po miernom zvýšení v závere minulého roka sa predaj osobných áut v Číne na začiatku tohto roka prepadol takmer o 40 %. Dopyt po autách ovplyvnilo najmä ukončenie vládnej podpory, ktorá zahrnovala aj dotácie na kúpu elektrických vozidiel. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje Čínskej automobilovej asociácie (CPCA).

slovakia

left justify in out

Asociácia v stredu uviedla, že v januári klesol predaj osobných áut v Číne medziročne o 38 % potom, ako v decembri o 2,4 % vzrástol. Ukončenie dotácií na kúpu elektrických vozidiel sa odrazilo aj na predaji nových energetických vozidiel, medzi ktoré patria čisté elektromobily či plug-in hybridy. Ich predaj v januári klesol o 6,3 %, pričom za celý rok 2022 vzrástol o 90 %.

 

Ako však dodali zástupcovia CPCA, vývoj predaja čiastočne ovplyvnili aj oslavy čínskeho nového roka, ktoré trvajú týždeň a tento rok pripadli výhradne na január. Americkému výrobcovi elektrických áut Tesla, ktorý má závod v Šanghaji, sa však v januári darilo. Predal 66.951 vozidiel, čo medziročne predstavuje rast o 10 % a oproti decembru o 18 %. Podiel automobilky na čínskom trhu s batériovými elektrickými vozidlami vzrástol v januári na 12,5 % z decembrových 9 %. Americká firma tak obsadila v predaji elektromobilov v januári druhé miesto za čínskym výrobcom BYD, dodala CPCA. Spoločnosť BYD predala v Číne v januári 150.164 áut.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies