NASA objavila tzv. exoplanétu s oceánom a podmienkami vhodnými pre život

NETKY.SK • 13 September 2023, 17:00 • 2 min
NASA objavila tzv. exoplanétu s oceánom a podmienkami vhodnými pre život

WASHINGTON - Vedci z amerického Národného ústavu pre letectvo a vesmír (NASA) objavili exoplanétu s oceánom vody.

slovakia

left justify in out

Exoplanétu K2-18b preskúmal vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba. Na planéte s 8,6-násobkom hmotnosti Zeme odhalil prítomnosť molekúl na báze uhlíka vrátane metánu a oxidu uhličitého. To by mohlo znamenať prostredie vhodné na hľadanie života, uvádza pondelkové vyhlásenie NASA.

 

Pod atmosférou exoplanéty K2-18b bohatej na vodík sa môže nachádzať oceán tvorený vodou a tiež dimetylsulfid (DMS). DMS na Zemi produkujú výhradne živé organizmy, najmä fytoplanktón žijúci v moriach.

 

K2-18b obieha svoju hviezdu v obývateľnej zóne a obsahuje molekuly na báze uhlíka, to však automaticky neznamená, že na nej existuje život, uvádza NASA. Veľkosť planéty naznačuje prítomnosť vysokotlakého ľadu známeho z Neptúnu, atmosféra je však tenšia, bohatá na vodík. Oceán je tiež príliš horúci na to, aby v ňom mohol vzniknúť život.

"Naším konečným cieľom je nájsť život na obývateľnej exoplanéte. Ak by sa to podarilo, revolučne by to zmenilo naše chápanie nášho miesta vo vesmíre," vyhlásil astronóm z Univerzity v Cambridge a hlavný autor štúdie Nikku Madhusudhan.


Vedci pojmom exoplanéta označujú všetky planéty vo vesmíre obiehajúce okolo inej hviezdy ako je naše Slnko. Vznikol skrátením slovného spojenia "extrasolárna planéta".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / DPA Foto: NASA
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies