Pred rokmi sa z neho smial celý svet. Svetríkový chlapec teraz pracuje na Falcon Heavy

NETKY.SK • 9 Február 2018, 19:12 • 2 min
Pred rokmi sa z neho smial celý svet. Svetríkový chlapec teraz pracuje na Falcon Heavy

Pamätáte si fotografiu štyroch poľských chlapcov vo svetríkoch, ktorá obletela celý svet a vyvolávala posmešky typu "brutálny záťah informatikov" alebo "svetríková štvorka"? Kariéry mladých géniov však už k smiechu rozhodne nie sú. Jeden z nich, Tomasz Czajka, sa totiž v utorok podieľal na úspešnom teste nasledovanejšieho raketového projektu súčasnosti Falcon Heavy.

slovakia

left justify in out

Fotografia, ktorá pred rokmi obletela svet a spôsobila salvu posmeškov na adresu štyroch šprtov, vznikla v skutočnosti už v roku 1997 počas vedeckého tábora v obci Zwardoň pri našich hraniciach s Poľskom.

 

Doma sa chlapci posmešne nazývali „sweterkowa czwórka" ( svetríková štvorka, narážka na fantastic fours), v Česku zase "brutální pařba informatikú, či brutální pařba fakulty aplikovaných věd", píše server Novinky.cz.

 

Všetci štyria nakoniec dosiahli skvelé úspechy, raketový vzostup nabrala najmä kariéra Tomasza Czajku, na legendárnej fotke jediného bez okuliarov. Ako uviedol poľský portál Gazeta.pl, Czajka pracuje v spoločnosti Space X miliardára Elona Muska ako inžinier letového softwaru. 

 

Predtým študoval na varšavskej univerzite a potom na jednej z najväčších vysokých škôl v USA na Purduovej univerzite v Indiane. Neskôr sa odsťahoval do Kalifornie, kde pracoval v spoločnosti Google. 

 

Práve odtiaľ si ho pretiahla k sebe firma Elona Muska. Pochopiteľne sa tak podieľal aj na utorňajšom štarte najsilnejšej rakety súčasnosti Falcon Heavy a vypustení automobilu Tesla do vesmíru.

 

img

Túto fotku zverejnil Tomasz na facebooku v lete roku 2016. Foto: Facebook

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies