ROZHOVOR Bezpečnostný analytik o samovražde Milana Lučanského: Už neverím ničomu. Počkám si na výsledky vyšetrovania

NETKY.SK • 30 December 2020, 16:02 • 2 min
ROZHOVOR Bezpečnostný analytik o samovražde Milana Lučanského: Už neverím ničomu. Počkám si na výsledky vyšetrovania

BRATISLAVA – Správa o pokuse o samovraždu bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského otriasla celým Slovenskom. V spoločnosti sa však oprávnene vynárajú rôzne otázky a pochybnosti, čo sa mu vo vyšetrovacej cele vlastne stalo. Na sociálnych sieťach sa šíria rôzne dohady či konšpirácie, ktoré naznačujú, že mu k jeho zraneniam niekto dopomohol. V rozhovore s bezpečnostným analytikom Jurajom Zábojníkom sa dozviete, ako on vníma celú túto nešťastnú situáciu, či sa tomu dalo zabrániť, čo si myslí o zriadení nezávislej komisie s cieľom prešetriť tento prípad.

slovakia

left justify in out

Bezpečnostný analytik Juraj Zábojník začiatkom rozhovoru poukázal na masívne zatýkanie policajných elít, sudcov či vplyvných podnikateľov, ktoré Slovensko zažíva v posledných mesiacoch.

 

Podľa jeho názoru, záležitosť okolo generála Milana Lučanského je len následok toho, čo sa v krajine dialo za posledné roky a vyvoláva obrovské pochybnosti v spoločnosti.

 

Kolíkovú dobehli jej unáhlené vyjadrenia

„Je však potrebné vnímať celú situáciu bez akýchkoľvek emócii a nechať vyšetrovať orgány činné v trestnom konaní. Zároveň si treba počkať na výsledky špeciálnej komisie, ktorú zriadila ministerka spravodlivosti,“ okomentoval Zábojník. Dodal, že je zároveň trochu sklamaný z jej neodborných vyjadrení k danej veci.

 

img

 

„Ako sa môže vyjadriť šéfka rezortu spravodlivosti, že sa nič nestalo, nikto mu neublížil a nešlo ani o samovraždu, pričom tam poslala svoju skupinu expertov, aby prešetrila okolnosti jeho prvej hospitalizácie? Môj zdravý rozum mi hovorí, že až keď mám podrobnú analýzu toho, čo sa stalo, môžem sebaisto vydávať takéto vyhlásenia. Je to veľmi neprofesionálne, pričom tu absentujú odborníci, ktorí by jej mali poradiť,“ skonštatoval bezpečnostný analytik s tým, že to teraz ministerku dobehlo v podobe nedôvery, pričom vystalo len množstvo ďalších otáznikov nad touto celou situáciou.   

 

Prečítajte si viac: AKTUALIZOVANÉ Po pokuse o samovraždu Milana Lučanského končí šéf väzenskej stráže. Zdravotný stav exšéfa polície je stále kritický

 

Odvolávanie funkcionárov môže pokračovať

Demisia Generálneho riaditeľa väzenskej a justičnej stráže Milana Ivana sa podľa odborníka dala očakávať. „Čo sa týka vyjadrení generálneho riaditeľa na adresu Lučanského, že si zranenia privodil sám, nebol som si celkom istý, že všetko čo hovorí, sa aj tak skutočne stalo. Mnohých ľudí totiž prezradí neistota a s tým spojená aj reč tela,“ zhodnotil Zábojník dnešné vystúpenie generálneho riaditeľa Milana Ivana. 

 

Podotkol, že by sa mali obklopiť odborníkmi, ktorí by im poradili, ako komunikovať takéto závažné situácie. Ak by sa však potvrdilo, že si zranenia nespôsobil sám, podľa odborníka by mala odstúpiť nie len Mária Kolíková, ale rad ďalších ľudí.

 

img

 

V prípade, že sa preukáže, že Lučanský spáchal samovraždu je otázne, aké opatrenia urobila justičná väzenská stráž, aby tomu zabránila.

 

„Mali dosť času na to, aby od prvého incidentu prijali príslušné opatrenia,“ myslí si Zábojník. Zároveň nevylúčil, že sa po tejto udalosti budú meniť aj smernice vo väzniciach, aby sa tak zabránilo ďalším podobným incidentom.

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZÁCIA: Milan Lučanský sa pokúsil o samovraždu, jeho stav je kritický

 

Rozporuplné informácie

Odborník poukázal aj na nejasnosti vo vyjadreniach týkajúce sa monitorovania cely bývalého policajného prezidenta.

 

„Tak buď monitorujem, alebo nemonitorujem. Keď povie, že ho nemohli monitorovať, tak potom nemôže s istotou tvrdiť, že na záznamoch bolo všetko v poriadku. Na akých záznamoch? To tam chodí kamera v nejakom otáčavom intervale a sníma priestor zadržaného raz za čas? Tomu naozaj nerozumiem,“ vyhodnotil odborník.

 

Pevne verí, že tieto otázky následne zodpovie aj výjazdová skupina poverená ministerstvom spravodlivosti, ktorá má prešetriť všetky okolnosti prípadu.  

 

Zodpovednosť za Lučanského nesie štát

Bezpečnostný expert reagoval aj na výsledky psychologických vyšetrení Milana Lučanského. Tie neodhalili žiadne okolnosti, ktoré by viedli k podozreniu, že by si chcel bývalý policajný šéf ublížiť. Zábojník nerozumie prečo, na vycvičeného policajta s dlhoročnou praxou nepovolali najlepších psychológov zo Slovenska.

 

Zábojník tiež povedal, že ľudská psychika je niekedy nevyspytateľná. Aj silná a na pohľad rešpekt vzbudzujúca osoba, akou je Milan Lučanský, mohol pod tlakom straty svojho spoločenského postavenia, vážnosti a precitnutia na jednom z najhorších miest, stať jednoducho zraniteľným.

 

img

 

„Môžeme byť aj neviem akí chlapi, vysoký 2 metre a mohutní či silní z pozície funkcie, ale toto dokáže zatočiť s každým jedným človekom,“ vysvetlil bezpečnostný analytik.

 

„Jednoznačne štát nesie zodpovednosť za životy zadržaných ľudí,“ zdôraznil. Zároveň sa ostro ohradil voči vyjadreniam ministerky Kolíkovej, ktorá povedala, že ak chce niekto spáchať samovraždu, tak ju spácha.

 

„V takom prípade, mal byť monitorovaný 24/7, aby sa takémuto niečomu predišlo,“ povedal Zábojník.

 

Prečítajte si viac: Zuzana Čaputová dôrazne vyzýva, aby sa v prípade exprezidenta policajtov určite nestalo toto

 

Pravda raz vyjde najavo

Na otázku, či verí, že išlo o samovraždu a Lučanský sa dobrovoľne vrátil z Chorvátska, aby sa obesil v cele, Zábojník povedal: „Ja už neverím ničomu a to ma naučila moja prax. Vzhľadom na to, čo sa v našej republike deje a dialo a čo sa dennodenne dozvedáme z médií a výpovedí ľudí, tak by bolo naivné veriť, tomu, ako sa veci prezentujú. Neviem, do akej miery je generál Lučanský vinný a neviem ako rozhodne súd. Chcem však veriť, že rozhodne spravodlivo a bude sa zaoberať všetkými okolnosťami a informáciami, ktoré súvisia s jeho zadržaním. Ale bol by som naivný, keby som veril všetkému, čo sa popíše na sociálnych sieťach, v médiách či všetkému čo sa narozpráva z prostredia polície či zo strany vládnej garnitúry.“

 

Dodal, že by išiel sám proti sebe, keby teraz tvrdil, že spravodlivosť si konečne našla cestu a všetko bude tak, ako má byť. „Verím, však v to, že ak sa niečo za niečím skrýva a vedia to aj dvaja ľudia, už to nie je tajomstvo, a raz sa to spoločnosť dozvie,“ upozornil analytik.

 

Špeciálna komisia je dobrý krok

Zábojník zároveň víta zriadenie nezávislej komisie, ktorá má celý incident prešetriť. Podľa jeho názoru má byť zložená z nezávislých vyšetrovateľov, ktorí nie sú vďační za svoje funkcie, ale profesionáli.

 

„Sám som zvedavý a čakám na výsledky, aké prinesie táto skupina,“ povedal odborník s tým, aby sa ľudia zbytočne nenechali unášať emóciami, ale riadili sa na základe faktov a preukázaných skutočností.

 

img

 

„My si nemôžeme dovoliť rozprávať to, čo by sme chceli zažiť ako vo filme alebo mať rovno už aj páchateľov. S informáciami musíme veľmi opatrne narábať a pokiaľ veci nebudú čierne na bielom, podrobne zistené do detailov, tak nemôžme robiť žiadne závery, odsudzovať či odvolávať z funkcií, to vedie iba k anarchii, čo by bolo horšie ako pred tohtoročnými parlamentnými voľbami,“ uzavrel Zábojník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies