Pápež je na východe SR. Gréckokatolíci museli kúpiť tisíce lyžičiek, z ktorých vznikne kríž

NETKY.SK • 14 September 2021, 12:56 • 2 min
Pápež je na východe SR. Gréckokatolíci museli kúpiť tisíce lyžičiek, z ktorých vznikne kríž

PREŠOV - Svätý Otec dnes predsedal Božskej liturgii svätého Jána Zlatoústeho v Prešove, následne pôjde na košické sídlisko Luník IX a neskôr na štadión Lokomotívy.

slovakia

left justify in out

Pápež František pokračuje v návšteve Slovenska na východe krajiny. O 10:30 predsedal Božskej liturgii svätého Jána Zlatoústeho v Prešove, kde sa prihovoril veriacim. 

 

img

 

Počas sv. liturgie, v deň sviatku Povýšenia svätého Kríža uviedol, že kresťanstvo bez kríža je svetské a stáva sa neplodným. Dodal, že krížikov je nespočetne veľa - na krku, v dome, v aute, vo vrecku, ale neosoží nám to, ak sa nezastavíme, nezahľadíme na Ukrižovaného a neotvoríme mu srdce. 

 

K téme: Pápež František sa stretol s emeritným arcibiskupom Bezákom

 

"Kríž bol nástrojom smrti, a predsa z neho vzišiel život. Bol tým, na čo sa nikto nechcel pozerať a predsa nám zjavil krásu Božej lásky. Preto ho uctieva svätý Boží ľud a oslavuje liturgia dnešného sviatku. V očiach sveta je kríž prehrou," uviedla hlava katolíckej cirkvi.

 

Slovenskí mučeníci

 

Z nazerania na kríž vychádza podľa jeho slov tiež vydávanie svedectva. "Myslím na mučeníkov, ktorí v tomto národe vydávali svedectvo Kristovej lásky vo veľmi ťažkých časoch, keď všetky okolnosti radili mlčať, zostať v bezpečí, nevyznávať vieru. Ale nemohli nevydávať svedectvo. Koľko ušľachtilých ľudí trpelo a zomrelo tu na Slovensku kvôli menu Ježiš". 

 

 

Prečítajte si tiež: Pápež sa stretol s prezidentkou. Vyzdvihol slovenskú pohostinnosť i symboliku Tatier

 

Veriacich vyzval, aby si zachovali spomienku na osoby, ktoré ich živili a vychovávali vo viere.

 

Prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak sa pápežovi poďakoval za návštevu. Ako ďalej doplnil, ľudia sa budú modliť za pápežovo apoštolské dielo, ktoré koná po celom svete. "Vieme, s akou láskou sa ujímate marginalizovaných ľudí, ako ich milujete práve preto, že trpia a pripodobňujú sa samému Ježišovi Kristovi, ktorý nás vykúpil svojou smrťou na kríži a slávnym Zmŕtvychvstaním".  

 

Lyžičky a hrnčeky 

 

Gréckokatolícke arcibiskupstvo splnilo žiadosť Vatikánu, aby počas liturgie rozdávali sväté prijímanie pod obojím spôsobom. Pre súčasné pandemické nariadenia museli zakúpiť 20 000 lyžičiek a 400 hrnčekov. Následne ich rozdajú do farností, aby mohli takto podávať prijímanie aj naďalej. Z lyžičiek neskôr plánujú vyrobiť kríž, ktorý bude pripomínať návštevu pápeža v čase pandémie. 

 

img

 

Pápež František po svätej liturgii v Prešove zavíta na košické sídlisko Luník IX, kde pozdraví marginalizované komunity. Neskôr príde na štadión Lokomotívy, kde sa prihovorí mladým ľuďom.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies