Výdavky domácností na teplo sú zo všetkých energií najvyššie. Kto má nárok na limitovanú cenu tepla?

NETKY.SK • 20 Február 2023, 11:00 • 2 min
Výdavky domácností na teplo sú zo všetkých energií najvyššie. Kto má nárok na limitovanú cenu tepla?

BRATISLAVA - Veľa sa hovorí o štátnej pomoci domácnostiam a firmám s vysokými cenami elektrickej energie a zemného plynu. Menej informácií sa však objavuje o možnostiach a spôsobe pomoci so zvýšenými nákladmi na teplo. Pritom v prípade slovenských domácností, ktoré bývajú v bytových domoch, tvoria náklady na teplo viac ako polovicu z celkových výdavkov na bývanie.

slovakia

left justify in out

Vysoké ceny tepla v roku 2023 sú následkom enormného nárastu cien primárnej energie, teda palív, z ktorých sa teplo vyrába. Najvýraznejšie stúpli ceny tepla v prípadoch, kedy sa teplo vyrába zo zemného plynu. Výrazné, hoci o niečo miernejšie, sú nárasty aj v prípadoch výroby tepla z uhlia a biomasy.

 

„Ceny nami vyrábaného tepla tak v jednotlivých mestách, kde pôsobíme stúpli približne od 15 % do 130 % v závislosti na palivovom mixe. V Bratislave, kde sa využíva výlučne zemný plyn, stúpli ceny najviac. Najmenší nárast je v prípade Trnavy, ktorá je zásobovaná odpadným teplom z jadrovej elektrárne,“  hovorí člen predstavenstva a obchodný riaditeľ MH Teplárenský holding, a. s. (MHTH) Vojtech Červenka.

 

Vláda SR reagovala na nepriaznivý cenový vývoj Nariadením č. 464/2022 zo dňa 15. decembra 2022, v ktorom pre dodávateľov tepla určila limit nárastu ceny tepla v roku 2023 voči cene z roku 2022 vo výške 20 eur na MWh s DPH.

 

Takto stanovená limitovaná cena tepla je, podľa nariadenia vlády, určená pre špecifický typ odberateľov, a to v bytových a v rodinných domoch. Tým sa zabezpečila pomoc pre domácnosti, ktoré sú ohrozené vysokými cenami tepla zrejme najviac. Ministerstvo hospodárstva SR následne vyhlásilo pre dodávateľov tepla výzvu, podľa ktorej ho môžu požiadať o vyplatenie kompenzácií vo výške rozdielu oprávnenej ceny tepla (podľa rozhodnutia regulačného úradu) a vládou stanovenej limitovanej ceny.

 

img

 

Štátne teplárne združené v MHTH postupujú pri dodávkach tepla v roku 2023 podľa vládneho nariadenia a výzvy ministerstva hospodárstva a teplo, za znížené alebo limitované ceny, dodávajú všetkým odberateľom v bytových objektoch. Ostatným odberateľom dodávajú teplo za ceny schválené Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

 

Podľa vyjadrenia Vojtecha Červenku na vysoké ceny tepla citlivo reagujú, okrem domácností, aj ďalší odberatelia, ktorí majú problémy s uhrádzaním zvýšených nákladov. Ide predovšetkým o odberateľov ako školy, sociálne a zdravotnícke zariadenia, ale aj súkromné spoločnosti.

 

„Po zaslaní faktúr za teplo dodané v januári 2023 sa počet reakcií našich odberateľov výrazne zvýšil, a tiež sa domáhajú zníženej ceny tepla a zároveň ústretovosti pri uhrádzaní svojich záväzkov,“ upozorňuje Vojtech Červenka. Ako ďalej uvádza, k požiadavkám svojich odberateľov, ohľadne nastavenia vhodných platobných podmienok, MHTH pristupuje ústretovo a posudzuje ich individuálne, po konzultácií s klientami. S výškou regulovaných cien tepla schválených ÚRSO a stanovených na základe oprávnených nákladov, im však momentálne pomôcť nedokáže.

 

„Týmto odberateľom odporúčame obrátiť sa na svojho zriaďovateľa (mesto, obec, VÚC), ktorý dokáže poskytnúť aktuálne informácie o možnostiach štátnej pomoci s cenami energií pre konkrétneho odberateľa,“ zdôrazňuje V. Červenka.

 

Viac informácií poskytujú aj webové stránky Ministerstva školstva SR: https://www.minedu.sk/energie/, ktoré zabezpečuje doručenie finančnej pomoci školám a školským zariadeniam a Ministerstva hospodárstva SR https://energodotacie.mhsr.sk/, ktoré zasa koordinuje pomoc pre hospodárske subjekty a subjekty verejnej správy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona