Odštartovala aliancia pre malé jadrové reaktory, firmy sa do nej môžu hlásiť do apríla

NETKY.SK • 13 Február 2024, 14:20 • 2 min
Odštartovala aliancia pre malé jadrové reaktory, firmy sa do nej môžu hlásiť do apríla

Cieľom novej európskej priemyselnej aliancie je urýchliť vývoj a nasadenie malých modulárnych reaktorov a rozvoj celého dodávateľského reťazca v Európe. V prvej výzve sa môžu zapojiť firmy špecializované na jadrovú energetiku, ale aj výskumné pracoviská a mimovládky.

slovakia

left justify in out

Malé modulárne jadrové reaktory (Small Nuclear – SMR) sú menšie ako bežné jadrové elektrárne a ich výstavba sa má spoliehať na sériovo vyrábané systémy a komponenty montované v továrňach. Práve sériová výroba by mala priniesť úspory, keďže zložitosť veľkých jadrových zdrojov často spôsobuje, že projekty prekračujú rozpočet a nedodržiavajú termíny dokončenia.

 

Podľa komisárky pre energetiku Kadri Simson má aliancia uľahčiť rozmiestnenie prvých reaktorov v krajinách, ktoré sa tak rozhodnú urobiť. Medzi ne môže patriť aj Slovensko. Členovia jadrovej aliancie – Bulharsko, Chorvátsko, Česko, Fínsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Švédsko a Francúzsko –, ktorá sa sformovala minulý rok, požadujú, aby EÚ pri vypracúvaní budúcich energetických a klimatických politík v plnej miere zohľadnila „všetky zdroje energie bez fosílnych palív“.

 

Cieľom iniciatívy je rozvíjať európske dodávateľské reťazce týkajúce sa výroby komponentov do elektrární aj jadrového paliva a podporiť výskum a inovácie nových technológií. Rozvoj SMR v Európe má prispieť aj k energetickej bezpečnosti, ku konkurencieschopnosti a klimatickým cieľom bloku. Nie je náhoda, že výkonný podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič minulý týždeň predstavil alianciu v europarlamente zároveň s oznámením nového cieľa znižovania emisií CO2 do roku 2040.

 

Návrh nového cieľa z dielne Komisie vidí ako súčasť európskej cesty k uhlíkovej neutralite do roku 2050 všetky bezemisné a nízkouhlíkové energetické riešenia. Okrem obnoviteľných zdrojov, zvyšovania energetickej účinnosti, skladovania energie, geotermálnej a vodnej energie je to aj kontroverznejšia jadrová energia alebo zachytávanie a skladovanie uhlíka.

Lákajú investorov

Výzva eurokomisie na podávanie žiadostí o členstvo v aliancii je zameraná na široké spektrum aktérov vrátane predajcov, verejných služieb, špecializovaných jadrových spoločností, finančných inštitúcií, výskumných organizácií, školiacich stredísk a organizácií občianskej spoločnosti, ktoré spĺňajú kritériá oprávnenosti stanovené v mandáte aliancie pre SMR. Prvá výzva na podávanie žiadostí bude otvorená do 12. apríla, po nej budú nasledovať ďalšie výzvy.

 

Malé modulárne reaktory majú podľa Európske komisie oproti klasickým jadrovým elektrárňam viacero výhod. Sú flexibilnejšie z hľadiska výberu miesta, rýchlosti výstavby a množstva potrebnej chladiacej vody. Lákajú aj väčšie množstvo súkromných investorov vďaka nižším počiatočným nákladom a kratším časom výstavby.

 

Komisia už dlho prispieva k výskumu súvisiacemu s SMR podporou výskumných konzorcií prostredníctvom svojho programu Euratomu pre výskum a odbornú prípravu na zlepšenie jadrovej bezpečnosti a ochrany, ako aj svojou vlastnou vedeckou službou – Spoločným výskumným centrom.

 

Aby sa urýchlil vývoj a zavádzania SMR, musia štáty podľa eurokomisie zvýšiť svoju kapacitu na posudzovanie bezpečnosti a vplyvu nových návrhov a technológií aj mimo výroby energie, napríklad v zdravotníctve. Euratom a národné investície budú tiež musieť podporiť rozvoj nových jadrových zručností a kompetencií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: EURACTIV, Foto: Energia.sk / Getty Images (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies