Filmy, ktoré predbehli dobu a prepísali históriu

NETKY.SK • 13 September 2023, 18:00 • 2 min
Filmy, ktoré predbehli dobu a prepísali históriu

Dnešný svet kinematografie je plný dokonalých trikov, zázračných efektov a neuveriteľných vecí, ktorými sa nás filmoví tvorcovia snažia zviesť, ohúriť, pobaviť.

slovakia

left justify in out

Neexistujú limity, ktoré by filmové postupy ešte neprekročili, neexistujú témy, ktoré by neotvorili. No existujú pionieri, priekopníci, režiséri, scenáristi, grafici, strihači, ktorí museli vstúpiť na neobjavenú zem, prísť prví s určitými témami, vyskúšať prví určité filmové postupy.
Tu je niekoľko legiend filmovej histórie, ktoré sa odvážili ako prvé vstúpiť na nové územie filmovej tvorby a predbehnúť tak dobu o niekoľko desaťročí...

1.     Niekto to rád horúce (1959)
V uplynulých desaťročiach sa vynorilo mnoho viac či menej vydarených filmov s postavami mužov, prezlečených do ženských šiat. No veľkolepým a majstrovským predchodcom všetkých týchto snímkov bol nesmrteľný film „Niekto to rád horúce“ – „Some Like It Hot“. Režisér Billy Wilder siahol po najväčších hviezdach – Tony Curtisovi, Jackovi Lemmonovi a Marilyn Monroe a brilantne oživil na plátne príbeh ženskej kapely, do ktorej sa votrú dvaja chlapi, zúfalo hľadajúci džob a unikajúci pred mafiánmi. Legendou sa stal celý film, aj záverečná hláška zamilovaného milionára, keď sa mu Jack Lemmon prizná, že nie je ženou, ale mužom: „Nikto nie je dokonalý!“

2. Votrelec  (1979)

Hviezdny režisér Ridley Scott vytvoril svojím Votrelcom nový žáner - vedecko-fantastický horor, ktorý sa nikomu nepodarilo dodnes prepísať. Príbeh vesmírnej lode Nostrodomo, ktorá objaví hniezdo s vajíčkami neznámeho tvora a čoskoro zistí, že ide o hrozbu, útočiacu na ľudstvo ako také, si hneď po svojom vzniku vyslúžil obrovswkú chválu za dômyselné rekvizity, výpravu a prelomové špeciálne efekty. Film navždy zmenil žáner sci-fi aj hororu a odštartoval aj kariéru Sigourney Weaverovej. Aj dnes, pri sledovaní scén, z ktorých tuhne krv v žilách, sa nechce veriť, že film bol nakrútený už pred 44 rokmi.

3. Čeľuste (1975)

Režisérovi Stevenovi Spielbergovi sa podaril husársky kúsok – vďaka jeho filmu Čeľuste malo mnoho ľudí na dlhý čas zábrany vstúpiť do mora a bezstarostne sa okúpať. Celospoločenský strach a bázeň pred morskými predátormi dokázal vytvoriť sugestívny príbeh policajného šéfa, oceánografa a miestneho rybára, ktorí sa vyberú do šíreho mora chytiť krvilačného žraloka-zabijaka a zastaviť jeho vyčíňanie. Zaujímavé, že film pôsobil tak silno napriek tomu, že režisér sa napokon rozhodol vyhodiť väčšinu explicitných scén a krvavých útokov a sugesciu filmu ponechal skôr na náznakoch, temnej hudbe, vytvoreniu napätia. Za zmienku tiež stojí, že neskôr sa Spielberg vyjadril, že mu je ľúto, že vyvolal u ľudí taký strach zo žralokov.

4. Sexmisia (1984)

Staré-dobré 80-te roky, keď sme ešte mohli byť politicky nekorektní, keď muži mohli fajčiť, zvádzať ženy a strúhať im všelijaké pikantné lichôtky. Poľská filmová senzácia Sexmisia sa vlastne stala roztomilým, veselým antifeministickým vyznaním, ktoré volá po návrate k prirodzenému chodu života a zdravom uznávaní rozdielov medzi ženami a mužmi. Sci-fi príbeh o tom, ako sa dvaja muži prebudia do sveta, kde mužské pokolenie už vlastne neexistuje a svetu vládnu ženy si zamilovali diváci v mnohých krajinách sveta, film je dodnes pozerateľný a v súčasnosti svojím spôsobom aj aktuálny.

5. Vrchárka (1960)

Sophiu Loren si pamätáme z mnohých úsmevných filmov a veselohier s Marcellom Mastroiannim. No skutoční znalci filmového a hereckého umenia považujú za jej vrcholný výkon práve ten vo filme Vrchárka. Tristný príbeh o mladej vdove a jej dcére, ktoré uprostred vojnových čias obe prejdú útrapami znásilnenia prináša vo svojej dobe mnoho tém, ktoré boli dovtedy tabuizované, alebo len povrchne vykresľované. Sophia Loren do svojej úlohy vložila všetku svoju vášeň, bolesť, emócie, získala za svoj výkon 22 rôznych filmových ocenení  a ako prvá herečka vôbec bola ocenená Oscarom za neanglicky hovoriacu postavu.

6. Kto obvinil králika Rogera? (1988)

Tento film si zaslúžil svoje miesto medzi snímkami, ktoré prepísali históriu preto, lebo bol prvým dielom, ktoré skĺbilo hraný a animovaný film. Dodnes sa hovorí o tom, akú veľkú stopu zanechal v tomto odvetví. Mnohí dokonca tvrdia, že ide o najlepšie spojenie tradičnej animácie a hraného filmu, aké bolo kedy nakrútené. A tak je králik Roger spred 25 rokov stále nedotknuteľnou, nezabudnuteľnou a tak trochu aj líderskou postavičkou svojho žánra.

7. Občan Kane (1941)

Aj keď si to mnohí filmári dneška možno neuvedomujú, v podstate všetci sú svojím spôsobom ovplyvnení Občanom Kaneom. Tento film prakticky vytvoril pravidlá filmovej tvorby pre Hollywood a celý svet. Či už ide o hĺbku ostrosti záberov, strih, hudbu alebo nelineárne rozprávanie, film z roku 1941 v podstate vynašiel modernú kinematografiu. Najmä brilantný strih filmu pôsobí moderne aj po vyše 80 rokoch. Vzhľadom na to, že film bude mať onedlho sto rokov, je neuveriteľné, ako sa stále drží a je presvedčivejší ako väčšina súčasných filmov.

8. Jurský park (1993)

A ešte jeden snímok od maestra Spielberga. Jurskému parku – hoci každého nemusí zaujímať samotný námet a príbeh filmu, treba uznať mnoho prvenstiev v rámci filmového biznisu. Predovšetkým mnohé vizuálne efekty v tomto filme boli pionierske, novátorské a nezabudnuteľné. Aj dnes, keď film oslavuje 30 rokov, môžeme obdivovať priekopnícky počítačový spôsob oživenia dinosaurov. Film tak pripravil pôdu pre ďalšie mnohé filmy, v ktorých sa objavili zvieratá všetkých tvarov a veľkostí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies