Hongkong predstavil nový rozpočet na zvýšenie dôvery a konsolidáciu rastu

NETKY.SK • 29 Február 2024, 17:10 • 2 min
Hongkong predstavil nový rozpočet na zvýšenie dôvery a konsolidáciu rastu

HONGKONG - Vláda špeciálneho administratívneho regiónu Hong Kong (HKSAR) v stredu predstavila rozpočet na nový finančný rok s cielenými opatreniami na zvýšenie dôvery trhu a konsolidáciu rastu.

slovakia

left justify in out

Finančný tajomník vlády HKSAR Paul Chan pri predkladaní rozpočtu na roky 2024 – 2025 na tému „Napredujte s dôverou. Využite príležitosti. Usilujte sa o vysokokvalitný rozvoj“ na legislatívnej rade HKSAR predpovedal, že Hongkong porastie o 2,5 až 3,5 % v reálnych podmienkach za rok.

V roku 2023 vzrástla hongkonská ekonomika medziročne o 3,2 percenta napriek zložitému vonkajšiemu prostrediu.

„Pre rok 2024 sa predpokladá ďalší nárast počtu návštevníkov, čo povedie k rastu exportu cestovného ruchu a ďalších súvisiacich služieb, zatiaľ čo rastúce príjmy verejnosti budú ďalej podporovať súkromnú spotrebu," povedal Chan, pričom dodal, že následné opatrenia vlády budú pomáhať zlepšiť náladu spotrebiteľov. Investície do fixných aktív by mali tiež vzrásť súčasne s pokračujúcim hospodárskym rastom.

Chan predpovedal, že hongkonská ekonomika bude v rokoch 2025 až 2028 reálne rásť v priemere o 3,2 percenta ročne. Základná miera inflácie bude podľa predpovedí v priemere 2,5 percenta ročne.

„V strednodobom horizonte zažije hongkonská ekonomika udržateľný a solídny rozvoj,“ povedal Chan a dodal, že globálny dopyt by mal byť schopný postupne oživovať v súlade s očakávaným progresívnym poklesom úrokových sadzieb v Spojených štátoch a eurozóne najbližších pár rokov. „Dôležitejšie je, že zameranie našej krajiny na podporu vysokokvalitného rozvoja poskytne Hongkongu dostatočný priestor na rast,“ dodal.

Chan odhalil sériu opatrení na konsolidáciu rastu a zvýšenie globálnej konkurencieschopnosti Hongkongu, vrátane dlho očakávaných opatrení na posilnenie trhu s nehnuteľnosťami. Hongkong s okamžitou platnosťou zruší všetky opatrenia na riadenie dopytu po rezidenčných nehnuteľnostiach, povedal Chan a dodal, že vláda HKSAR pozorne sleduje trh s obytnými nehnuteľnosťami.

Po obozretnom zvážení celkovej súčasnej situácie vláda HKSAR rozhodla, že od stredy tam nie je potrebné platiť za žiadne transakcie s rezidenčnými nehnuteľnosťami osobitné kolkové poplatky, kolkové poplatky kupujúceho a kolkové poplatky za nové bývanie.

Chan tiež uviedol, že sa rozhodol ďalej uvoľniť proticyklické makroprudenciálne opatrenia pre hypotekárne úvery na nehnuteľnosti a upraviť ďalšie politiky dohľadu nad úvermi na nehnuteľnosti.

Aby ďalej podporil turistický sektor, Chan oznámil, že Hongkong zorganizuje viac megapodujatí, zintenzívni ich propagáciu a koordináciu a maximalizuje ich ekonomické a propagačné výhody na zlepšenie medzinárodného imidžu.

Mesto vyčlenilo 100 miliónov hongkonských dolárov (približne 12,8 milióna amerických dolárov) na podporu propagácie veľkých podujatí počas nasledujúcich troch rokov. Rozhodnutie bolo prijaté po úplnom a dôkladnom hodnotení, povedal Chan a dodal, že jeho cieľom je postupne znižovať fiškálny deficit Hongkongu smerom k dosiahnutiu cieľa obnoviť fiškálnu rovnováhu.

Vláda HKSAR vydá v roku 2024-25 dlhopisy v hodnote 120 miliárd hongkongských dolárov, z čoho 70 miliárd hongkongských dolárov bude maloobchodná tranža, ktorá zahŕňa 50 miliárd hongkongských dolárov strieborných dlhopisov a 20 miliárd hongkongských dolárov zelených dlhopisov a infraštruktúrnych dlhopisov, aby sa dosiahla finančná inkluzivita a zvýšil sa „pocit účasti“ verejnosti v infraštruktúre a udržateľnom rozvoji.

Napriek komplikovanému a nestálemu vonkajšiemu prostrediu Chan povedal, že je presvedčený o raste Hongkongu.

„Podporovaný pevným a stabilným rozvojom našej krajiny, našimi inštitucionálnymi výhodami v rámci „jedna krajina, dva systémy“ a našimi vysoko medzinárodnými charakteristikami pritiahne Hongkong ešte väčšiu zásobu talentov, kapitálu a podnikov. Mám absolútnu dôveru v budúcnosť Hongkongu," povedal Chan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Wang Shen
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies