Prečo by sa tento veľkolepý komplex mohol stať „kultúrnym magnetom“ Ománu?

NETKY.SK • 23 Február 2024, 15:35 • 2 min
Prečo by sa tento veľkolepý komplex mohol stať „kultúrnym magnetom“ Ománu?

MASKAT - Ománsky kultúrny komplex, navrhnutý francúzskou firmou Architecturestudio, bude pozostávať z nového Národného divadla, Národnej knižnice a výstaviska a po dokončení bude mať rozlohu 70 000 metrov štvorcových. To, čo je v súčasnosti len pozemok skalnatej, nezastavanej pôdy, sa má stať oázou kultúry v hlavnom meste Ománu, Muscat.

slovakia

left justify in out

Strecha je inšpirovaná okolitou krajinou a je vyrobená z modulárnej ľahkej ocele, ktorá má vlnitý tvar inšpirovaný piesočnými dunami. Architecturestudio hovorí, že bude vysadených 6 000 stromov z miestnych druhov, ako sú palmy a citrusy, ktoré obklopia budovy zeleným baldachýnom, ktorý poskytuje prirodzené tienenie a ochranu pred vetrom.

Priestory medzi budovami a medzery v streche sú navrhnuté tak, aby zlepšili prúdenie vzduchu a znížili potrebu klimatizácie. Pomôžu tiež ochladiť centrálne námestie, čo je funkcia inšpirovaná tradičnými nádvoriami, ktoré sa často nachádzajú v domoch v Ománe a inde v regióne.

Roueïda Ayache dohliada na väčšinu projektov Architecturestudio na Blízkom východe, vrátane predchádzajúcich návrhov, ako je Bahrajnské národné divadlo, otvorené v roku 2012, a jordánska Amman Rotana Tower. Verí, že kultúrny komplex sa stane kľúčovou atrakciou v Maskate. „Chceme ľudí očariť, zlepšiť ich každodenný život,“ povedala.

Ayache vysvetľuje, že budovy budú samostatné, ale spojené pod jednou strechou. „Týmito tromi budovami vytvárame pocit priestoru namiesto troch samostatných entít. Je to hlboký zmysel tohto projektu, to je kultúrny magnet. Musí to byť príťažlivé pre turistov, pre medzinárodných obyvateľov a pre domácich obyvateľov,“ dodala Ayache.

Projekt zadalo ministerstvo dedičstva Ománu a architekti dúfajú, že výstavba sa začne na konci roku 2024, pričom komplex bude postavený vedľa rôznych vládnych budov a bude situovaný medzi medzinárodným letiskom Maskat a centrom mesta.

Krajina sa snaží v rámci svojej Vízie Ománu 2040 pretvoriť niekoľko sociálnych a ekonomických oblastí a pre oblasť Veľkého Maskatu bol vypracovaný nový štrukturálny plán.

René-Henri Arnaud je partnerským architektom, ktorý má na starosti kultúrny komplex, a pre neho je kľúčovým aspektom jeho praktickosť. „Nechceme len budovu, chceme skutočný priestor na organizovanie festivalov, rôznych podujatí,“ povedal. "Je to navrhnuté ako kultúrna dedina," dodal.

V novom Národnom divadle sa budú konať podujatia od miestnych hier až po tanec a operu, pričom priestor podľa toho prispôsobí svetlá a miesta na sedenie. Arnaud dodáva, že Národná knižnica „bude multimediálnou knižnicou nielen pre študentov, ale aj pre zahraničných návštevníkov“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN / Callum Sutherland, Foto: ArchitectureStudio
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies