Pre krásu sa trpí: Ako vzniklo toto tvrdenie a prečo ľudia podstupujú bolestivé zákroky?

NETKY.SK • 18 Február 2024, 08:30 • 2 min
Pre krásu sa trpí: Ako vzniklo toto tvrdenie a prečo ľudia podstupujú bolestivé zákroky?

Všetci sme už počuli frázu „pre krásu sa trpí“. V skutočnosti pochádza z francúzskeho príslovia , ktoré sa prekladá ako „človek musí trpieť, aby bol krásny“. Dnes sa dozviete prečo je tomu tak. A ak si myslíte, že depilácia chĺpkov voskom je najnepríjemnejšia skrášľovacia rutina, prekvapia vás oveľa bolestivejšie históriou vyskúšané „skrášľovacie kúry“.

slovakia

left justify in out

Krása je jednou z najuniverzálnejších a najstarších ľudských hodnôt. Od nepamäti sa ľudia snažia dosiahnuť ideál krásy, ktorý sa líši v rôznych kultúrach, časoch a spoločenských vrstvách. No čo je to vlastne krása? A prečo sme ochotní pre ňu obetovať svoje zdravie, pohodlie a niekedy aj život?

Krása - spoločenský tlak a norma

Aj keď krása je subjektívna a relatívna, neznamená to, že je ľahostajná a nezáväzná. Naopak, krása je často spojená s mocou, prestížou, úspechom a šťastím. Ľudia, ktorí sa považujú za krásnych, alebo sú považovaní za krásnych ostatnými, majú väčšiu sebadôveru, lepšie sociálne vzťahy, vyššie príjmy a viac príležitostí v živote. Na druhej strane, ľudia, ktorí sa cítia byť nekrásni, alebo sú považovaní za nekrásnych ostatnými, trpia nižšou sebaúctou, diskrimináciou, depresiou a sociálnou izoláciou.

Preto nie je prekvapujúce, že mnohí ľudia sa snažia zodpovedať spoločenským očakávaniam a normám krásy, ktoré sú im vnucované prostredníctvom médií, reklamy, módy, filmu, hudby a ďalších foriem kultúry. Tieto normy sa často líšia od prirodzeného vzhľadu a zdravia ľudí, a preto si vyžadujú rôzne formy úprav, zmeny a zákrokov, ktoré môžu byť bolestivé, nebezpečné a nákladné.

Drastické zásahy v minulosti

História ľudstva je plná príkladov, ako ľudia podstupovali rôzne drastické a extrémne spôsoby, ako dosiahnuť dokonalú krásu.

Obväzovanie nôh v Číne, ktoré malo zaistiť malé a elegantné chodidlá, ale spôsobovalo deformáciu kostí, infekcie, gangrénu a zhoršenú mobilitu. Formovanie hláv v starovekej Amerike, ktoré malo vyjadrovať spoločenský status, ale spôsobovalo zmeny v tvare lebky, mozgu a nervového systému.

Čiernenie zubov v Ázii, ktoré malo symbolizovať krásu a manželský záväzok, ale spôsobovalo poškodenie zubnej skloviny, kaz a zápaly.

Korzetovanie v Európe, ktoré malo vytvoriť úzky pás a vypuklé prsia, ale spôsobovalo poruchy dýchania, trávenia, obehu a reprodukcie. Zmršťovanie pier v Afrike, ktoré malo zvýšiť atraktivitu a identitu, ale spôsobovalo bolesť, infekcie, krvácanie a stratu zubov

Tieto a mnohé ďalšie praktiky v snahe dosiahnuť dokonalú krásu sú prinajmenšom bizarné a nie zriedka až sadistické. Našťastie, dnes sa už na človeka a jeho túžbu po kráse pozerá trochu inak a väčšina procedúr je nielen že prospešných, ale dokonca i príjemných. Aj keď aj dnes platí, že sa nájdu takzvané výkriky do tmy, ktoré potvrdzujú pravidlo.

Korzety z 19. storočia občas zlomili rebrá.

V snahe pôsobiť čo najštíhlejšie ženy v 19. storočí nosili korzety, ktoré boli často presadzované kovom. Niektoré ženy nosili prístroje zodpovedne; iní sa pokúšali nútiť svoje telá do stále menších a menších rámov, čo spôsobilo tráviace problémy a dokonca aj zlomeniny kostí.

Toto pokračovalo až do roku 1908, kedy Dr. Ludovic O'Followell urobil röntgenové lúče v snahe dokázať, že korzety sú nebezpečné. Jeho práca viedla k vynálezu (a nakoniec k rozšírenému použitiu) flexibilnejších a pohodlnejších korzetov.

Moderní vedci sa pýtajú, či viktoriánske korzety boli skutočne nebezpečné pri typickom používaní, ale niet pochýb o tom, že to boli bolestivé a nepohodlné zariadenia.

Amoniak, olovo maska zo surového hovädzieho

Ak by sme mali udeliť cenu za „najhoršie historické obdobie pre relatívne bohaté ženy“, viktoriánska éra by ju jednoznačne získala.

Bolo dosť vedy na to, aby poskytla nové kozmetické procedúry, ale nebolo dosť vedy na to, aby zaistila bezpečnosť úbohých žien, ktoré ich podstúpili.
Aristokratické ženy tej doby sa snažili vyzerať dokonale ako sochy. To by mohlo znamenať, že im do očí vložíte nočnú hubu – smrtiaci jed, aby sa im rozšírili zreničky. Chcete dokonalú, mramorovú pleť? Lepšie očistite troškou amoniaku.

Predtým, ako vyšli z domu, natreli si tváre oloveným mejkapom a potom zjedli niekoľko plátkov arzénu, aby „zlepšili priesvitnosť pokožky“. New York Times tiež uvádza , že Parížanky spali v maskách zo surového hovädzieho mäsa a bavorské ženy sa kúpali v arzénových prameňoch. Ak by ste to nejako prežili, vyzerali by ste ako socha.

Krása a bolesť ruka v ruke

Vezmime si príklad, francúzska ilustrácia z 19. storočia nižšie zobrazuje kaderníka stojaceho na chodúľoch a ťahajúceho ženu za vlasy. Ešte dôležitejšie je, že ukazuje, že žena má zjavne bolesť, keďže je zobrazená s rukami na boku hlavy.

Pod týmito dvoma číslami možno čítať: „Il faut souffrir pour être belle“ alebo „Človek musí trpieť, aby bol krásny“.

Zatiaľ čo ilustrácia pochádza z takmer 2 storočí, jej posolstvo s nami rezonuje dodnes. To znamená, že aj keď sa štandardy krásy a módne trendy zmenili (a nepochybne sa budú meniť aj naďalej), bolesť a utrpenie vždy zostávajú.

Krása je zložitý a kontroverzný fenomén, ktorý ovplyvňuje naše životy na mnohých úrovniach. Je to zdroj potešenia, obdivu, sebavyjadrenia, ale aj tlaku, utrpenia, obety a rizika. Každý z nás má svoju predstavu o tom, čo je krásne a prečo. No zároveň by sme mali byť kritickí a opatrní voči tomu, čo nám ponúka spoločnosť a kultúra, ktorá nás obklopuje. Pre krásu sa trpí, ale nemusí to byť tak. Pre krásu sa môže aj žiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: greelane.com, diva.aktuality.sk, zaujimavysvet.sk, healthyway.com; titulná foto: mhealthandbeauty.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies