Najkrajšie jesenné úniky, ktoré ponúka Slovensko v októbri

NETKY.SK • 18 Október 2023, 10:00 • 2 min
Najkrajšie jesenné úniky, ktoré ponúka Slovensko v októbri

Jeseň považujú mnohí z nás za najkrajšie ročné obdobie. Slnečného svitu je ešte dosť, no už nás netrápi tak, ako v lete. Vzduch vonia tak akosi inak a príroda sa začne rozmarne parádiť – čo bolo zelené sa náhle oblieka do nádherných odtieňov oranžovej, červenej, žltej, hnedej...

slovakia

left justify in out

Jesenné mesiace sú skrátka niečo pre romantikov, snílkov, umelecké duše, melancholikov, ktorí sa dokážu v obrazoch prírody kochať celé hodiny. Ak patríte medzi nich a hľadáte inšpiráciu na príjemný jesenný výlet, ktorý osvieži vašu dušu aj telo, ponúkame vám niekoľko tipov na mesta na Slovensku, kde sa vie jeseň naozaj nádherne vyfarbiť...

Bachledka - korunami stromov

Ak milujete pohľad na stromy jesennej prírody, nie je pre vás lepší spôsob októbrového relaxu ako prechádzka korunami stromov v Bachledke. Toto celoročné horské stredisko ponúka výnimočný zážitok, ktorý navyše teraz funguje aj v noci. Môžete si tak vychutnať výhľady na Belianske Tatry v jesennej podobe, ale aj v noci, v žiari tisícov romantických svetielok.
Keď už sa dosýta poprechádzate korunami stromov, môžete v okolí navštíviť aj Beliansku jaskyňu, rozhľadňu v Bachledovej doline či drevený kostolík v Tatranskej Javorine. Ak chcete bývať štýlovo, vyberte si nové Apartmány Panorama alebo Apartmány Bachledka v Ždiari, priamo pri nástupnej stanici na lanovku.

Múzeum Oravskej dediny – návrat do minulosti

V nádhernom prostredí Západných Tatier – Roháčov, pri obci Zuberec na poľane Brestová nájdete Múzeum Oravskej dediny. Unikátny skanzen s viac ako 50 ukážkami pôvodnej ľudovej architektúry tohto kraja. Okrem historických obydlí tu môžete obdivovať aj vodný mlyn, olejáreň či hrnčiarsku pec. Stavby, predstavujúce goralské lazy, dolnooravský rínok či hornooravskú ulicu sú väčšinou originály z rôznych miest Oravy, ktoré sem boli prevezené a poskladané pre účely tohto výnimočného múzea.
Múzeum je otvorené celoročne. V Kolibe pod Roháčmi si dajte poctivé halušky a kochajte sa nádhernou prírodou Roháčov. Ubytovať sa môžete priamo v Skanzene Zuberec.

Stará Hora, Sebechleby – unikátna vínna osada

Rázovitá vinohradnícka osada Stará Hora pod Štiavnickými vrchmi, ktorá je súčasťou obce Sebechleby vás očarí malebnými domčekmi, ale aj tunajším dobrým vínkom či špecialitami tradičnej kuchyne. Unikátnych vinohradníckych chyžiek s tufovými pivničkami ešte z 18. storočia je tu viac ako stotridsať a môžete tu nielen degustovať tunajšie chýrne víno, ale sa v nich aj ubytovať. Sú pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry Slovenska.

V Starej Hore nájdete aj národopisné múzeum a informačný chodník s množstvom zaujímavého fotografického materiálu. Na čarovnom mieste sa nakrúcalo viacero filmov, koná sa tu každoročne chýrna sebechlebská oberačka. Načerpáte tu neskutočný pokoj a ideálny oddych od každodenných stresov.

Pieniny – jesenný splav Dunajcom

Riečna roklina, ktorú vytvorila rieka Dunajec uprostred Pienín je malebná po celý rok, no na jeseň sa oblieka do mimoriadne krásnych farebných šiat. Vychutnajte si ten romantický zážitok a vydajte sa Dunajcom na pltiach, je to možné ešte do konca októbra!
Samozrejme, Pieniny ponúkajú aj množstvo fantastických peších túr po tomto nádhernom kúte Slovenska.
Oblasť nášho najmenšieho národného parku, kde je vraj najčistejší vzduch na Slovensku, ponúka výlet na Červený Kláštor a Haligovské skaly, výstup na Vysoké Skalky, prechádzku k Belianskemu jazeru, alebo si doprajte relax v kúpeloch Vyšné Ružbachy.

Palcmanská Maša – kúsok raja v Raji

Ideálnym miestom, kam sa vybrať na jeseň je dedinka Dedinky na okraji Slovenského raja, ktorá obkolesuje najväčšiu vodnú nádrž na území národného parku – Palcmanskú Mašu. Najmä na jeseň to tu vyzerá ako v rozprávke, nájdete tu množstvo čarovných turistických trás – do Zejmarskej rokliny, či Stratenej píly, ktorá vedie k nádhernej zátoke...
Prejdite si Náučným chodníkom Slovenský raj, vyberte sa do čarovnej Stratenskej tiesňavy, alebo do neďalekej Dobšinskej ľadovej jaskyne.

Kvačianska a Prosecká dolina – v nádhernom srdci Liptova

Jesenný výlet so všetkým, čo k tomu patrí zažijete aj na túre Kvačianskou a Proseckou dolinou, ktoré sú ukryté v nádherných lesoch Chočských vrchov. Niektoré úseky tejto tiesňavy sú prístupné len cez oceľové rebríky a reťaze, no o to väčšiu romantiku tu zažijete.
Tunajší zaujímavý turistický chodník je vhodný aj pre deti. Navštívte Kvačiansky Mlyn, vodné mlyny Oblazy, obdivujte nádherné krasové útvary či Vodopád Červené piesky. Túto parádnu jesennú vychádzku spojte s návštevou Archeoskanzenu Havránok, Liptovského hradu, ukončite ho návštevou kúpeľov v Bešeňovej.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
shutterstock
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies