Pre hnačkovú epidémiu skončilo v nemocnici už sedem detí

NETKY.SK • 4 August 2017, 14:36 • 2 min
Pre hnačkovú epidémiu skončilo v nemocnici už sedem detí

BREZNO – U niekoľkých detí, ktoré sa rekreujú na chate v Bystrej v okrese Brezno, lekári zaznamenali epidemický výskyt hnačkových ochorení spojených so zvracaním.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová informovala, že zo 116 detí a dospelých dozorujúcich osôb ochorelo sedem detí a všetky boli v prvý augustový deň hospitalizované na Detskom oddelení Nemocnice s poliklinikou v Brezne pre dehydratáciu.

 

Podľa epidemiologičky Viery Morihladkovej, vedúcej oddelenia epidemiológie banskobystrického RÚVZ, zo stolice sa u dvoch chorých podarilo dokázať Norwalk vírus.

 

"Prameňom pôvodcu nákazy bolo pravdepodobne dieťa, ktoré druhý deň po nástupe na rekreáciu malo hnačky. V spolupráci s oddelením hygieny detí a mládeže boli zabezpečené všetky protiepidemické opatrenia v ohnisku nákazy," uviedla Morihladková. V epidemickom šetrení sa pokračuje.

 

Vírus Norwalk sa vyskytuje na celom svete a je zodpovedný za väčšinu hnačkovitých ochorení nespôsobených baktériami. Vírusy sa vylučujú stolicou a prenášajú fekálno-orálnou cestou. Chorobné symptómy sa vytvárajú v priebehu niekoľkých hodín až dní a pozostávajú z náhle sa objavujúcej hnačky a zvracania, ktoré môžu viesť k značným stratám tekutín. Ochorenie prebieha väčšinou krátko a prudko, po dvoch–troch dňoch opäť odznieva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies