Právnici kórejskej prezidentky Pak Kun-hje žiadajú zrušenie impeachmentu

NETKY.SK • 16 December 2016, 10:22 • 2 min
Právnici kórejskej prezidentky Pak Kun-hje žiadajú zrušenie impeachmentu

SOUL - Právnici juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje, ktorú parlament pred týždňom dočasne zbavil právomocí, požiadali dnes ústavný súd, aby umožnil jej návrat do funkcie.

slovakia

left justify in out

Poslanci odhlasovali 9. decembra takzvaný impeachment prezidentky, obviňovanej z korupcie. Teraz je na rade ústavný súd, ktorý do 180 dní posúdi legitimitu tohto kroku a rozhodne, či dá súhlas na definitívne odvolanie prezidentky, alebo umožní jej návrat do úradu.

 

V podaní, ktoré dnes ústavnému súdu predložil právny tím Pak Kun-hje, sa tvrdí, že odporcovia nepredložili dostatok dôkazov o údajných prezidentkiných pochybeniach. Podľa ich názoru je preto poslancami odhlasovaný impeachment neoprávnený.

 

Prezidentka čelí celkovo 13 obvineniam, v piatich prípadoch dokonca z porušenia ústavy, uviedla agentúra Jonhap.

 

Právomoci hlavy štátu po rozhodnutí poslancov prevzal premiér Hwang Kjo-an. Ak odvolanie Pak Kun-hje potvrdí ústavný súd, bude Hwang vládnuť až do prezidentských volieb, ktoré sa musia konať do 60 dní od zosadenia prezidentky.

 

Prezidentka je obviňovaná z toho, že umožnila svojej dlhoročnej priateľke a dôverníčke Čche Son-sil, ktorá nie je členkou vlády, neoprávnene zasahovať do oficiálnych záležitostí krajiny. Čche je navyše podozrivá z toho, že svoju dlhoročnú známosť s prezidentkou využila na získavanie darov.

 

Za odstúpenie prezidentky demonštrovali státisíce Juhokórejčanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies