Znečisťovanie planéty považujú Slováci za najväčší globálny problém

NETKY.SK • 13 November 2019, 11:10 • 2 min
Znečisťovanie planéty považujú Slováci za najväčší globálny problém

BRATISLAVA – Slováci považujú znečisťovanie životného prostredia za najväčší globálny problém súčasnosti. Ako recyklujeme a v čom by sme sa mohli zlepšiť?

slovakia

left justify in out

Prieskum spoločnosti STEM/MARK bol realizovaný v septembri 2019 na vzorke 505 mužov a žien vo veku 25 až 65 rokovV prieskume sa až 83 percent opýtaných zhodlo na tom, že znečisťovanie životného prostredia je najväčší globálny problém súčasnosti. Takmer 87 percent respondentov verí, že ekológia je veľmi dôležitá a životné prostredie je potrebné chrániť.

 


Postoj k Slovákov životnému prostrediu

Väčšina zapojených do prieskumu sa podľa neho snaží byť šetrná k životnému prostrediu. Viac ako polovica opýtaných triedi pravidelne odpad. Vyše 60 percent respondentov sa snaží nepoužívať jednorazové výrobky ako plastové tégliky alebo igelitky. V prieskume väčšina Slovákov odpovedala, že sa snažia neplytvať potravinami, šetriť vodu, energie a pred jazdou autom uprednostnia ekologicky šetrnejšie spôsoby dopravy. Takmer 61 percent oslovených si myslí, že pre životné prostredie môžu urobiť viac. Len 0,2 percenta opýtaných sa o ekológiu nezaujíma vôbec.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Keď sa na to už nevládzete pozerať každý deň cestou zo školy... • Išla som s tým, že jedno vrece bude stačiť, vrátila som sa so štyrmi a keby som mala piate tak aj to by bolo úplne plné. Plechovky, flaše z vín, sklo no hlavne ospevované plasty. Katastrofa. No príroda je po dnešku o 9 kíl odpadu ľahšia. 🌱 (Priestory okolo Coop Jednoty na Sekiery) ♻ podpor nás zdielaním ♻ Taguj #ocamiprirody #vidimocamiprirody . #príroda #save #love #eco #dasato #tipy #ecoftiendly #trash #eco #zerowaste #slovakia #autumn #cocacola #smädnýmních #lepsisvet #noplanetb #helpful #cleanup #beautifull #leaves #zlaskykslovensku #help #sleduj #zdielaj #miluj #trashtag

Príspevok, ktorý zdieľa Očami prírody 🌱 (@ocamiprirody),

 

Firmy a životné prostredie

Aj spoločnosti a firmy by podľa výsledkov prieskumu mali podniknúť aktívne kroky na zníženie negatívneho vplyvu na životné prostredie. Myslí si to takmer 95 percent opýtaných. Necelých 62 percent respondentov verí, že je dôležité investovať do spoločností, ktoré vyrábajú technológie šetrné k životnému prostrediu alebo prispievajú k čistejšiemu a zdravšiemu prostrediu. Prevažná väčšina oslovených kladne zhodnotila model zavedený v talianskom Ríme, kde môžu ľudia vymeniť PET fľaše za lístok na verejnú dopravu. Ak by sa niečo podobné zaviedlo na Slovensku, až 71 percent ľudí by podľa prieskumu takúto službu využilo.

 

Fakty o recyklácii

Svetová spotreba hlinníkových plechoviek je 6700 plechoviek za sekundu.

2% svetovej energie využívame na výrobu hlinníkových plechoviek.

Každoročne skončí v oceáne až 8 miliónov metrických ton odpadu.

Miera recyklácie Slovenska je 29,8 percent, v rebríčku Európskej únie sme na poslednom mieste.

Od roku 2022 začne na Slovensku povinné zálohovanie PET fliaš a plechoviek.

Recykláciou 1kg železa ušetríme až 4kg rudy.

Papier je možné recyklovať niekoľko krát.

Elektro-odpad a staré batérie patria na zberné strediská.

Cigaretové filtre sú nerecyklovateľné.

Na Slovensku sa nachádzajú kontajnery na komunálny odpad, sklo, papier, plasty, kovy, tetrapaky aj biologický odpad.

 

Tipy a triky

Na internete, ale aj sociálnych sieťach nájdete mnoho užitočných tipov a trikov, ako šetriť životné prostredie čo najefektívnejšie. Medzi takéto profili patrí napríklad AJ instagramový účet Očami prírody, Rovami.sk, či víťaza titulu Instagram roka 2018 Patrika Paulínyiho, ktorý motivuje svojich sledovateľov zbierať odpad v prírode. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies