Pravda o pitnom režime

NETKY.SK • 26 August 2017, 08:26 • 2 min
Pravda o pitnom režime

BRATISLAVA - Určite ste už toho veľa počuli o pitnom režime. To, že treba piť dostatočné množstvo tekutín, je pre každého z nás prirodzene jasné.

slovakia

left justify in out

Dva litre tekutín denne, počíta sa len čistá voda, pivo je dosť zlé na pitie, potraviny sa nemajú zapíjať... Počuli ste podobné výroky o pití? Pozor! Toto sú mýty alebo polovica pravdy. Ako piť správne?

 

Naše telo potrebuje vodu pre každú bunku, pre umývanie špiny, pre energiu, ale aj pre krásu. Dehydratácia môže mať smrteľné následky a prichádza veľmi plíživo.

 

Bolesť hlavy a únava sú primárnymi príznakmi dehydratácie, ktoré môžu prerásť až do závažných zdravotných ochorení.

 

obrazok

 

Odborníci tvrdia, že stav hydratácie tela spoľahlivo vysvetľuje frekvenciu močenia. V ideálnom prípade by sme mali ísť asi 5x až 7x denne "na malú". Pri dehydratácii je to oveľa menej a močenie môže byť sprevádzané nepríjemnoťami, napri. pálením. Taktiež mení moč farbu, ktorá je v prípade dehydratácie jantárová a má výrazný zápach.

 

Okrem kofeínových a alkoholických nápojov sa všetky tekutiny, ktoré dostanete počas dňa, započítavajú do pitného režimu. Buďte opatrní. Jednou z najväčších chýb je pitie piva, ktoré dehydruje telo v oveľa väčšom množstve, rovnako ako víno.

 

V momente, keď už pociťujete smäd je vaše telo mierne dehydrované.

 

obrazok

 

Ďalším mýtom je tvrdenie, že nie je dobré zapíjať jedlo. Naopak. Odborníci hovoria, že voda je správnym doplnkom k jedlu a pitie môže pomôcť pri chudnutí. Ak budete piť pohár ovocnej alebo zeleninovej šťavy zriedenej vodou krátko pred jedlom, pocit hladu bude menší a budete jesť menšiu dávku.
 

Telo potrebuje pestrejšiu sadu nápojov ako čistú vodu, ktorá by mala predstavovať približne polovicu denného príjmu tekutín. Zvyšok by mal byť rozdelený medzi ľahkú minerálnu vodu (max 0,5 litra), slabý (ale nie čierny) čaj a chýbať by nemal tiež pohár čerstvej zeleninovej alebo ovocnej šťavy.

 

Mali by ste doplniť aspoň toľko tekutín, koľko strácate v moči, dýchaním a potením počas dňa. Zlatým pravidlom je, že dospelý potrebuje najmenej 30 ml vody na kg telesnej hmotnosti na deň.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies