Čo stálo za vznikom Európskej únie?

NETKY.SK • 30 Júl 2020, 20:20 • 2 min
Čo stálo za vznikom Európskej únie?

Prvotná myšlienka Európskej únie nebola spolupráca medzi národmi. Po 2. svetovej vojne už nechceli spraviť európske mocnosti tú istú chybu ako v 30-tych rokoch 20. storočia.

slovakia

left justify in out

Chyba európskych mocností 

Ako už vieme, obe svetové vojny spustilo Nemecko. V medzivojnovom období sa európske štáty pozerali na túto porazenú krajinu ako na niekoho, kto už nemôže nikdy dosiahnuť takú moc ako v roku 1914. Ako veľmi sa len mýlili. Typická politika ústupkov tzv. "appeasement" bol predzvesťou ďalšej vojny. Hitler postupne získaval ďalšie a ďalšie územia.

 

img

"Politika ústupkov len kŕmi aligátora a dúfa v to, že vy pôjdete ako poslední", Sir Winston Churchill.

 

Francúzsko bolo bezmocné

Presne tohto sa bolo potrebné po 2. sv. vojne v roku 1945 vyvarovať. Francúzi sa cítili Nemcami doslova ponížení, veď do bojov ani nezasiahli keďže takmer od začiatku vojny bol Paríž už súčasťou Hitlerovho Nemecka. Po vojne, kedy Nemci opäť neuspeli, im to chcel "galský kohút" oplatiť.

 

Najprv to mala byť len kontrola Nemecka 

Predchodcom Európskej únie bolo tzv. "Spoločenstvo uhlia a ocele" (ESUO), ktoré založilo 5 európskych krajín. Boli nimi Nemecko, Francúzsko a štáty BENELUXU, teda Belgicko, HolandskoLuxembursko. S touto myšlienkou prišiel minister zahraničných vecí Francúzska Robert Schuman (otec Európy). Prvotný dôvod vzniku bol úplne prostý – kontrola nemeckého priemyslu, konkrétne ťažba a následné spracovanie uhlia a ocele, ktoré bolo vtedajším základom na výrobu zbraní. Nemci už jednoducho nemohli nikdy dostať možnosť vybudovať si veľkú armádu.

 

img

 

Vznik prvých orgánov  

Postupom času však politici vychladli a začali sa venovať tomu, o čom sa aj oficiálne v zakladajúcej zmluve (ESUO) hovorilo, teda o spolupráci medzi krajinami. V roku 1957 boli podpísané "Rímske zmluvy". Na ich základe bolo vytvorené Európske spoločenstvo pre atómovú energiu (EURATOM) Európske hospodárske spoločenstvo (EHS). Prišiel rok 1967, kedy sa tieto tri samostatné inštitúcie spojili a začali fungovať ako základné orgány Európskej únie – Európska komisia, Rada Európskej únieEurópsky parlament.

 

POZOR!

(Rada Európskej únie sa zvykne v skratke zapisovať ako Rada EÚ. Tu si treba dávať pozor, pretože podobne sa môže, a aj zvykne, označovať Rada Európy. Toto je však samostatný orgán justičného charakteru a nepatrí pod orgány Európskej únie.)

 

Vstup Slovenska 

Európska únia ako ju poznáme dnes, funguje od podpisu Lisabonskej zmluvy v roku 2009. Samozrejme boli pred ňou Maastrichtská, Amsterdamská či zmluva z Nice. Každá z nich niečo priniesla a Lisabonská to takpovediac upravila na dnešnú formu.

 

img

 

Pre Slovenskú republiku bola zmluva z Nice (2001) veľmi dôležitá, pretože sa v nej hovorilo o možnom ďalšom rozšírení EÚ. Medzi nimi sa už spomínalo aj Slovensko. Súčasťou tohto veľkého unijného spoločenstva sme od 1.5. 2004.

 

Európanov je viac ako Američanov 

EÚ sa však do dnešného obdobia rozrástla už na 27 členov. Bolo nás 28, ale brexit všetko zmenil. Veľká Británia sa stane prvou krajinou, ktorá opustí EÚ. V celom spoločenstve sa dohovoríme určite viacerými jazykmi, avšak úradných je 24. Pri zrátaní celého obyvateľstva tejto regionálnej organizácie dostaneme číslo 500 miliónov, čo už presahuje napríklad aj kapacitu obyvateľstva v USA (328,2 miliónov v roku 2019).

 

Najmenší a najväčší členský štát

Najmenšou krajinou v Európe, a teda aj na svete, je pápežský štát Vatikán. Ten sa však riadi vlastnými zákonmi a do žiadnej regionálnej ani medzinárodnej organizácie nepatrí. Ostrov v Stredozemnom mori južne od Sicílie a v jednej rovnobežke už s Afrikou (Tunisko) je Malta. Tento štát je zároveň aj najmenším v celej EÚ. 

 

img

 

Keď sa chceme baviť o najväčšom, musíme sa vrátiť na začiatok, a spomenúť si na prvú myšlienku vytvorenia spoločenstva piatich európskych štátov. Jeden z nich to bude. Poradíme, že jeho minister zahraničia bol na úplnom počiatku spájania sa európskych štátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies