Nový zákaz parkovania je za rohom, platiť začne od 1. októbra . Motoristov v mestách čaká peklo! Kam od októbra zaparkovať svojho tátoša?

NETKY.SK • 29 September 2023, 11:00 • 2 min
Nový zákaz parkovania je za rohom, platiť začne od 1. októbra .  Motoristov v mestách čaká peklo! Kam od októbra zaparkovať svojho tátoša?

Od 1. októbra 2023 vstupuje do platnosti novela zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke, na základe ktorej bude parkovanie na chodníku plošne ZAKÁZANÉ. Ďalej už teda nebude možné parkovať na okraji chodníka priľahlého k ceste, ani ak zostane voľná šírka najmenej 1,5 metra. Výnimkou budú len miesta označené dopravným značením ako parkovacie. Polícia bude pri zlom parkovaní oprávnená uplatniť objektívnu zodpovednosť – t. j. priestupok vyfotiť a zaslať majiteľovi vozidla pokutu.

slovakia

left justify in out

Stav platný do 30.09.2023 :
Do konca tohto mesiaca možno mimo zóny zákazu státia alebo parkovacej zóny zastaviť alebo stáť s vozidlom s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 2 800 kg na okraji chodníka priľahlého k ceste, pri ktorom ostane súvislá voľná šírka chodníka najmenej 1,5 metra aj vtedy, ak to nie je určené dopravnou značkou alebo dopravným zariadením. Pri zastavení alebo státí podľa prvej vety možno vchádzať na chodník a vychádzať z neho len v mieste zastavenia alebo státia vozidla a nemožno pritom prekonávať zábrany chrániace chodník pred zastavením alebo státím vozidiel.

Stav platný od 01.10.2023 :
Od začiatku októbra už vodič nesmie na chodníku zastaviť ani stáť. Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať. To neplatí pre cyklistov, pre vodičov samovyvažovacieho vozidla, pre automatizované doručovacie vozidlo, ak dopravnou značkou (vyznačené parkovacie miesta) alebo dopravným zariadením nie je určené inak, alebo ak ide o zastavenie alebo státie bicykla, kolobežky s pomocným motorčekom alebo motocykla, pri ktorom ostane súvislá voľná šírka chodníka najmenej 1,5 metra.

So zavedením legislatívy majú problém aj v mnohých ďalších mestách a obciach. Nepríjemnosti zažívajú práve tie obce, ktorých infraštruktúra nebola pripravená na takúto zmenu zákona. Podľa autorít neboli chodníky ani cesty na niektorých uliciach vystavané tak, aby sa dali tieto podmienky naplniť. Jediným riešením je preto parkovanie na vlastných pozemkoch, to však nie je možné vo všetkých prípadoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: Ministerstvo dopravy SR, foto: FB
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies