Praha bola opäť dejiskom masívnych protestov, demonštrovalo tu 120-tisíc ľudí

NETKY.SK • 5 Jún 2019, 06:54 • 2 min
Praha bola opäť dejiskom masívnych protestov, demonštrovalo tu 120-tisíc ľudí

PRAHA - Václavské námestie v Prahe sa včera zaplnilo 120-tisíc ľuďmi, ktorí žiadali, aby premiér Andrej Babiš odstúpil.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa, že tento protest bol v Česku najväčším za posledné desaťročia.

 

Okrem Babišovho odstúpenia si ľudia prajú, aby zo svojho postu ministerky spravodlivosti  odišla aj Marie Benešová, nominantka hnutia ANO. Ľudia skandujú "Máme toho dosť! Demisiu!".

 

img

 

Protesty za odstúpenie Babiša sa v Česku konajú už pravidelne. Minulý týždeň ich zorganizovali vo viacerých mestách po celej krajine. Ani včerajší protest nebol posledným, plánujú sa ďalšie. Najbližšie sa demonštrovať bude zrejme 23. júna 2019 o 16.30 h v Prahe na Letnej, pričom 11. júna sa budú konať regionálne protesty.

 

img

 

Dôvodom začatia týchto rozsiahlych demonštrácii bola situácia, kedy z postu ministra spravodlivosti odstúpil Jan Kněžínek a na jeho miesto zasadla spomínaná Marie Benešová. Tá prišla s plánom rozsiahlych zmien v rámci fungovania súdnictva, čo by de facto nahrávalo do karát samotnému Babišovi, ktorý sa momentálne súdi v kauze Čapí hnízdo, týkajúcej sa zneužitia eurofondov. Noví sudcovia a prokurátori by totiž rozhodovali o jeho vine či nevine.

 

img

 

Farma Čapí hnízdo je rekreačný areál s konferenčným centrom v okrese Benešov v Stredočeskom kraji. V roku 2008 získal projekt dotáciu 50 miliónov českých korún (1,94 milióna eur) z európskych fondov na podporu malých a stredných podnikov. Pred získaním dotácie a po uplynutí času, keď mala spoločnosť v súlade s dotačnými podmienkami udržiavať projekt v chode, patrila farma pod Babišov holding Agrofert. Ten by na dotáciu pre malé a stredné podniky nárok nemal. Andrej Babiš však obvinenie z dotačného podvodu popiera.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies