Čína požiadala Spojené štáty, aby zavreli generálny konzulát v Čengdu

NETKY.SK • 24 Júl 2020, 11:39 • 2 min
Čína požiadala Spojené štáty, aby zavreli generálny konzulát v Čengdu

PEKING - Čína v reakcii na podobné kroky Washingtonu požiadala o zatvorenie generálneho konzulátu USA v Čengdu v provincii S´-čchuan.

slovakia

left justify in out

Ochrana duševného vlastníctva 

V stredu Spojené štáty zatvorili čínsky generálny konzulát v Houstone, a vysvetlili to potrebou chrániť duševné vlastníctvo a osobné informácie Američanov. Peking to nazval politickou provokáciou a sľúbil "tvrdé odvetné opatrenia".

 

img

 

Ministerstvo zahraničných vecí Čínskej ľudovej republiky dnes informovalo americkú stranu o tom, že Čína sa rozhodla "zrušiť licenciu na zriadenie a prevádzkovanie generálneho konzulátu USA v Čengdu" a tiež "predložila konkrétne požiadavky", aby konzulát "zastavil akékoľvek činnosti a aktivity".

 

Vyjadrenie čínskej strany 

Ako zdôraznili na čínskom ministerstve, ich požiadavka je legitímnou a potrebnou reakciou v súlade s medzinárodným právom, základnými normami medzinárodných vzťahov a diplomatickou praxou a zodpovednosť za to, čo sa deje, nesie výlučne Washington.

 

img

 

"Opäť vyzývame Spojené štáty, aby odvolali príslušné nesprávne rozhodnutie a vytvorili potrebné podmienky na normalizáciu bilaterálnych vzťahov", dodali na čínskom oddelení.

 

Napätie sa stupňuje 

Dialóg medzi USA a Čínou zostáva napätý. Strany majú vzájomné ekonomické nároky. Americká administratíva okrem toho obviňuje Čínunepoctivého informovania o situácii s novým koronavírusom. Čína je zase nespokojná so zasahovaním Washingtonu do vnútorných záležitostí krajiny, najmä do vzťahov medzi Pekingom a Hongkongom.

 

Zdroj:  https://ria.ru/20200724/1574833457.html

 

Reakcia na príhovor Mikea Pompea

Čínska strana reagovala na USA po tom, ako pred verejnosťou vystúpil minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo, a varoval svet pred agresívnou politikou tejto krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies