Pozor na opičie kiahne! Objavili sa v niektorých európskych krajinách a najnovšie aj v Kanade

NETKY.SK • 20 Máj 2022, 08:41 • 2 min
Pozor na opičie kiahne! Objavili sa v niektorých európskych krajinách a najnovšie aj v Kanade

RÍM/MONTRÉAL – Taliansko vo štvrtok zaznamenalo prvý prípad opičích kiahní. Nové prípady tohto ochorenia zistili aj v Španielsku, Portugalsku a Švédsku. TASR správu prevzala od agentúr Reuters, ANSA a AFP.

slovakia

left justify in out

Talianskym pacientom je muž, ktorý pricestoval z Kanárskych ostrovov a od svojho návratu bol v izolácii, pričom aktuálne sa nachádza v rímskej nemocnici Spalazanni. V Portugalsku potvrdili deväť nových prípadov opičích kiahní. Podľa portugalského úradu verejného zdravotníctva sa odborníci snažia „identifikovať reťazce prenosu a potenciálne nové prípady“. Úrad zároveň vyzval všetkých s podozrivými príznakmi, ktoré zahŕňajú kožné vyrážky alebo vriedky, aby sa vyhýbali fyzickému kontaktu s inými osobami.

 

 

V Španielsku zaznamenali sedem potvrdených a 22 možných prípadov kiahní, pričom podľa šéfa tamojšieho úradu verejného zdravotníctva Antonia Zapatera je možné, že ich počet v blízkej budúcnosti narastie. Prvý prípad opičích kiahní má aj Švédsko, pričom pôvod nákazy u tejto osoby je nateraz neznámy. Nakazených v uplynulých dňoch hlásili aj Británia a Spojené štáty. Kanada vo štvrtok oznámila prvé dva potvrdené prípady nákazy opičími kiahňami. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AFP.

 

 

Opičie kiahne sú zriedkavá vírusová infekčná choroba podobná ľudským kiahňam, hoci má miernejší priebeh. Vyskytujú sa v strednej a západnej Afrike, často v blízkosti tropických dažďových pralesov. Prvýkrát ich zistili u ľudí v roku 1970 v Konžskej demokratickej republike (KDR), kde sú už považované za endemické. Vírus sa z človeka na človeka môže prenášať kvapôčkami vo vzduchu, blízkym telesným kontaktom alebo spoločným používaním kontaminovanej bielizne či predmetov. Symptómy zahŕňajú horúčku, bolesti hlavy a kožné vyrážky.

 

img

 

Možno vás zaujme: V New Yorku odporúčajú nosiť rúška vo všetkých vnútorných verejných priestoroch

 

V Belgicku Prvý prípad opičích kiahní zaznamenali vo štvrtok v meste Antverpy, pripomína agentúra DPA. Obaja nakazení muži sa zúčastnili na tej istej párty. Potenciálne spojenie medzi týmito dvoma potvrdenými prípadmi si však podľa Belgy vyžaduje ďalšie posúdenie. Prípady opičích kiahní v posledných týždňoch zaznamenali aj v Británii, Portugalsku, Španielsku a Taliansku, ako aj v Kanade a Spojených štátoch. V piatok prvý prípad nákazy hlásila aj Austrália.

 

Opičie kiahne sú zriedkavá vírusová infekčná choroba podobná pravým kiahňam, hoci má miernejší priebeh. Vyskytujú sa v strednej a západnej Afrike, často v blízkosti tropických dažďových pralesov. Prvýkrát ich zistili u ľudí v roku 1970 v Konžskej demokratickej republike (KDR), kde sú už považované za endemické.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies