V Asociácii priemyselných zväzov chceli zmenu v nosení respirátorov. Hygienici im vyhoveli

NETKY.SK • 12 Marec 2021, 09:18 • 2 min
V Asociácii priemyselných zväzov chceli zmenu v nosení respirátorov. Hygienici im vyhoveli

SLOVENSKO - Asociácia priemyselných zväzov nepovažuje povinné nosenie respirátorov FFP2 pracovníkmi vo výrobe, kde vynakladajú vysokú fyzickú aktivitu bez možnosti jej prerušenia mimo oficiálnej prestávky, za správne.

slovakia

left justify in out

Najväčšie obavy pri nosení respirátorov pramenia z rizika vyvolania nevoľnosti, iných zdravotných problémov či zníženia pozornosti pri práci pre sťažené dýchanie.  Asociácia rešpektuje a podporuje nutnosť dodržiavania prísnych protiepidemiologických opatrení v podnikoch s cieľom zabezpečiť maximálnu ochranu zdravia a bezpečnosti zamestnancov.

 

img

 

 

Žiadali od vlády prehodnotenie nutnosti nosenia respirátorov od 15. marca. Inak by totiž hrozilo, že pracovníci budú hľadať spôsoby, ako si cez respirátor zabezpečiť ľahšie dýchanie. „Budú ho preto nosiť nesprávne či prerušovane. Paradoxne tak môže dobrý úmysel vyššej ochrany spôsobiť pravý opak,“ dodáva generálny sekretár Zväzu automobilového priemyslu SR Ján Pribula.


Zväz sa obrátil listom na Igora Matoviča, pričom apelovali na úpravu pravidiel tak, aby zohľadňovali individuálne aspekty jednotlivých segmentov. Navrhli a žiadali, aby v prípade priemyselnej výroby bolo možné respirátor nahradiť, a to napríklad chirurgickým rúškom, ktoré má podobnú materiálovú skladbu a je porovnateľne účinné ako respirátor FFP2. Zároveň pripomenuli, že epidemická situácia v priemyselných fabrikách je naďalej priaznivá a vírus sa tam nešíri. Navyše čísla pozitívnych sú pri pravidelnom testovaní dlhodobo nízke.
 

Napokon došlo k zmene. Hygienici vydali novú vyhlášku o nosení respirátorov. Výnimku z povinnosti nosiť ich vo všetkých interiéroch okrem domácností budú mať od pondelka 15. marca aj niektorí zamestnanci vystavení fyzickej záťaži.

 

Doteraz bola ohlásená výnimka pre prácu pri vysokej tepelnej záťaži. Čiže povinnosť nosiť respirátory sa od pondelka netýka napríklad sklárov. V novej vyhláške teraz hygienici spomínajú aj fyzickú záťaž. Píšu o výnimke pre „zamestnanca vykonávajúceho rizikovú prácu, pri ktorej je vystavený záťaži teplom alebo fyzickej záťaži, zaradenú do tretej kategórie alebo štvrtej kategórie“.

 

Respirátory nebudú musieť nosiť v práci ani tí zamestnanci, ktorým pracovná zdravotná služba potvrdí, že ich pracovné podmienky alebo spôsob práce neumožňujú jeho nosenie. Všetky ostatné výnimky sú podrobne uvedené vo vyhláške a platia tak ako doteraz.

 

img


Naďalej však pre zamestnancov platí povinnosť prekryť si horné dýchacie cesty iným spôsobom, teda rúškom, šálom alebo šatkou.

 

Súvisiaci článok: Respirátor FFP2 musí byť bez výdychového ventilu​ 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies