Rezort školstva predstavil projekt, ktorého cieľom je skvalitniť vzdelávanie dospelých

NETKY.SK • 7 Marec 2021, 13:36 • 2 min
Rezort školstva predstavil projekt, ktorého cieľom je skvalitniť vzdelávanie dospelých

BRATISLAVA - Schválený projekt s názvom One Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV) s nadnárodným rozmerom má zlepšiť vzdelávanie dospelých a organizácie podporujúce toto vzdelanie.

slovakia

left justify in out

Uviedlo to Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na svojej webstránke. Priblížilo, že výstupom bude príručka dobrej praxe, spoločná stratégia na budovanie kapacít vzdelávania dospelých, akčné plány a protokoly na jej uskutočnenie.

 

Efektívnejšie vzdelávanie dospelých

Jeho súčasťou budú tiež odporúčania pre tvorcov politík na regionálnej a národnej úrovni. Na výsledky projektu budú môcť nadviazať neskôr aj Európske vzdelávacie inštitúcie dospelých.

Ministerstvo vysvetlilo, že projekt by mal zlepšiť fungovanie národných sietí organizácií vzdelávajúcich dospelých v rámci Európy.

 

Slovensko si cez neho vytvorí siete s poskytovateľmi vzdelávania v Taliansku a Portugalsku. Vo svojich činnostiach sa upriami hlavne na poradenské služby, propagáciu, aktívnu účasť dospelých na vzdelávaní aj overovanie neformálneho vzdelávania.

 

Cieľom je potlačiť sociálnu exklúziu

Organizácie a inštitúcie partnerských krajín budú v projekte do značnej miery využívať metódu European Peer Review.

 

Tá na základe predchádzajúcich skúseností pomáha rozširovať spoluprácu v oblasti vzdelávania. Je tiež príležitosťou na vzájomné učenie sa a profesionálny rast.

 

„Projekt One má zefektívniť aplikovanie európskych politík v tejto oblasti do praxe, potlačiť sociálnu exklúziu, chudobu a nezamestnanosť. Očakáva sa od neho posilnenie postavenia dospelých, obzvlášť nízkokvalifikovaných ľudí,“ konštatovalo ministerstvo.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies