Pozreli ste si už seriál Dunaj, k vašim službám? Inšpirujeme vás dôvodmi, prečo by ste to mali urobiť a prezradíme aj, ako ľudia pri otvorení obchodného domu čakali a čakali

NETKY.SK • 28 Január 2023, 15:00 • 2 min
Pozreli ste si už seriál Dunaj, k vašim službám? Inšpirujeme vás dôvodmi, prečo by ste to mali urobiť a prezradíme aj, ako ľudia pri otvorení obchodného domu čakali a čakali

Nový rok ponúkol nielen príležitosti a malé aj väčšie zmeny, ale sa aj poriadne zabrnkalo na chúťky divákov, lebo sa predstavili viaceré seriály s príbehmi aj veselými, aj smutnými a trochu aj kontroverznými, jednoducho len aby bolo ulahodené vkusu takmer každého.

slovakia

left justify in out

Televízia Markíza sa, okrem iného, podujala odvysielať seriál s názvom Dunaj, k vašim službám, ktorý má potenciál zaujať hneď z niekoľkých dôvodov. Pýtate sa, prečo by ste mu mali dať šancu? No poďme sa na to pozrieť a možno vás napokon presvedčíme, že niečomu sa aj oplatí venovať čas.

 

img

 

Dôvody

 

Po prvé, odohráva sa v období dávno skončenom, keď sa zo Slovenska stával samostatný štát a Hitler si pomaly, ale premyslene, brúsil zuby, že vraj mu bude patriť celá Európa, ba možno aj celý svet.

 

Po druhé, v seriáli sa predstavili herci, ktorí sa už osvedčili, jednak Kristína Svarinská, jednak Tomáš Maštalír, Zdena Studenková, Emil Horváth a ďalší, nemôžeme predsa prezradiť všetko.

 

Po tretie, zápletka je aj romantická, teda rozhodne sa k tomu schyľuje, ale tiež sledujeme aj spoločenské dianie, a hoci veľmi dobre vieme, ako to dopadne, i tak sa trošilinku nádejame, že história nebola taká krutá a že sa tie zverstvá nedostali medzi ľudí, možno to bol len výmysel, len niečia bujná fantázia.

 

Po štvrté, hlavná hrdinka nie je žiadna cukrová bábika, ako by sa niekto domnieval, koniec koncov také nájdeme hádam všade, ani sa namáhať nemusíme. Nie je zlá, ale aj temná, rozhodne sa venuje aj nekalým činnostiam a je spoločnosťou nepochopená, čo, povedzme si úprimne, vždy tak akosi priťahuje, lebo z času na čas sa nepochopení cítime my všetci.

 

Príbeh

 

Čo sa samotného deja týka, ten je naozaj veľmi bohatý, lebo osudy viacerých postáv sú spletité, vzájomne sa ovplyvňujú, a sú to práve tie malé príbehy, čo dotvárajú jeden úchvatný celok.

 

Predstavme si ale aspoň niekoľkých, aby to nebolo písanie len tak do vetra.

 

img

 

Klára

 

Klára je rebelka, už bolo prezradené, že nie je cukrová, pohybuje sa s falošnou identitou, s búrlivou minulosťou, ale s dobrotou v srdci. Dievča to veru ľahké nemalo, chuderka vyrastala v sirotinci a záchranu jej poskytol muž, čo ju súčasne aj zničil. Naučila sa kradnúť, naučila sa skrývať pred zákonom. Naučila sa byť tým, kým nie je, lebo neverí, že by ju niekto ľúbil aj s chybami. Neverí, že by niekto dbal na jej slová, že by pochopil, aké to je, keď človek nemá na výber a musí sa uchýliť ku krádeži. Je predavačkou v Dunaji, ostro sledovanou a treba povedať, že niekým aj obdivovanou, veď pôvab jej nechýba.

 

Alena

 

Jej spolupracovníčku zastáva aj Alena, plachá, ale nesmierne sympatická. Má sny, veľa snov, a čo je hlavné, aj nadeleného talentu je neúrekom. Len dievča ako ona nedostáva až tak veľa príležitostí na zviditeľnenie, hoc sa do módy rozumie a mohla by všeličo vymyslieť.

 

Eva

 

No a trojicu predavačiek v Dunaji uzatvára Eva, vôbec nie hanblivá, ach, kdeže. Skôr naopak, ona priam vyhľadáva možnosti, ako sa zviditeľniť, lebo túži byť speváčkou. A keby si ju tak ešte všimol bohatý mládenec, čo by podporil jej ambície a vylial by na ňu celé svoje bohatstvo!

 

Pri Eve je nutné sa pozastaviť trochu dlhšie, pretože jej dejová linka tak akosi viac chytá za srdce. Je tam boj, ten večný boj srdca a rozumu, lebo ju priťahuje jeden muž, mladý a pekný. Ale nie majetný. A navyše Žid.

 

Pre Židov sa vtedy odohrávali krušné časy, čo v seriáli aj pekne vidieť. Ako Židia nie sú obslúžení v obchodoch. Ako ich mlátia. Akí sú neúctiví a postupne, krôčik po krôčiku, vylučujú zo spoločnosti. Niečo sa nelichotivé povie tam, potom zas tu a zrazu Žida nenávidí aj ten, čo ho predtým obľuboval. Zrazu už nezáleží na tom, či boli susedia či dokonca priatelia, lebo nenávisť rozdeľuje a trhá putá. Nenávisť taká veľká, až rozpútala svetovú vojnu, ale ten príbeh, smutný, najsmutnejší z histórie, už poznáme, však?

 

Emil Horváth

 

Nesmierne dobre je vykreslená postava, ktorú vídame s tvárou Emila Horvátha, lebo je to veľký charakter. Nemieni sa spolčovať s esesákmi, vôbec mu pritom nezáleží na tom, či príde o prestíž alebo nie. Svojich hodnôt sa drží, o Nemecku vie, nezatvára oči, netvári sa, že je všetko v poriadku. Práve on nám všetkým pripomína, že nech je akokoľvek, niektoré veci by nemali byť na predaj. Neznášať niekoho, len aby sme zapadli, vtipkovať na niečiu adresu, len aby sme nevytŕčali. To už sa raz stalo a opakovať by sa nemalo.

 

img

 

Obchodný dom

 

Obchodný dom, okolo ktorého sa seriál obkrúca, naozaj vznikol v období tesne pred vojnou a bola to riadna senzácia. Len si predstavte všetky tie dychtivé dámy, ako sa ponáhľali nakúpiť si čačky, ako boli zvedavé, či nájdu klobúk podľa najnovšej módy, lebo tak sa sľubovalo, že kto v Dunaji nakúpi, neobíde sklamaný.

 

Navrhol ho v tom čase uznávaný architekt Christian Ludwig a urobil tak na želanie dvoch podnikavých mužov, pričom jeden sa volal Babka a ten druhý Brouk.

 

Veľmi rýchlo

 

Aj je ťažké uveriť, ale dokončiť budovu sa podarilo v rekordnom čase a teraz sa podržte, celé to trvalo iba 90 dní, kým si Dunaj vo svojej veľkosti a kráse postával na vtedajšom Námestí republiky.

Pravda, volali ho inak, ešte nie Dunaj, ale názov mu najskôr prirástol podľa dvoch už spomínaných podnikateľov, teda Brouk a Babka, a pokiaľ ide o architekta, čo ho mal v mysli aj na srdci, bolo to jeho vrcholné dielo. Ale tak to vlastne aj býva, že kto tvorí, dočká sa v živote niečoho prelomového, niečoho úžasného, čo už viac neprekoná, ale ani nemusí, lebo najväčšie dielo vždy za to stojí.

 

img

 

Prvý

 

Obchodný dom to bol vtedy prvý svojho druhu v Bratislave a ľudia čakali po stovkách v rade, nelenilo sa im čakať, až kým nebudú vpustení do vnútra a nevyskúšajú tovar.

 

Nečudo, že jeho popularita len vzrastala, lebo dával do pozornosti vymoženosti, aké predtým tamojší obyvatelia nepoznali. Tak napríklad bolo použité moderné kúrenie a samotný dom pozýval už len svojou veľkosťou, disponoval dvoma výťahmi, mal šesť nadzemných a dve podzemné poschodia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies