Nie všetko, čo sa deje, je osud

NETKY.SK • 8 Október 2020, 11:19 • 2 min
Nie všetko, čo sa deje, je osud

Keby bol osud niečím hmatateľným a nebodaj by mal aj tvár, pravidelne by sa ocital na lavici obžalovaných.

slovakia

left justify in out

Je to romantické
Zvaľuje sa na neho aj dobré, aj zlé, aj minulosť aj budúcnosť. Áno, znie to tak trochu romanticky a odľahčuje to, ak sa vina prehodí z človeka na osud. Bolo by naozaj nadmieru pekné môcť si myslieť, že čokoľvek sa v živote udeje, vopred to tak byť malo a nebola nijaká šanca zmeniť to. 

 

img

 

Dalo by to krídla a odnieslo pocit ľútosti, viny či hanby, o niečo príjemnejšie by sa dýchalo a bolo by menej prebdených nocí.

 

Najčastejšie obvinenia
Keby sa uskutočnil súdny proces s osudom, obžalovaný by bol určite z viacerých škôd. Vina by ho neminula v prípade niečej chyby: „Ja viem, že to bolo zlé. Ale asi sa táto chyba mala stať, bol to osud."

 

Súvisiaci článok: Úžasná modlitba trojročného dievčatka! Takto prosilo a Boh vypočul

 

Urážku by dostal aj za zničený vzťah: „Osud nám to nepraje. Je to tak a nedá sa s tým nič robiť." A celkom iste by mal čím argumentovať, aby sa vyhol obvineniu z nešťastia: „To, že sa nemám dobre, je skrátka osud. Proti tomu sa bojovať nedá."

 

Skutočnosť
Skutočnosť sa ale má tak, že je len máločo, čo človek nemá silu ovplyvniť. Keď Boh vytvoril svet, vopred o niečom rozhodol. Každému dal osobitne vybranú rodinu, prostredie, dobu, do ktorej sa narodí a aj talent, vďaka ktorému by sa mala spoločnosť obohatiť.


A potom podaroval ešte niečo vzácne, v čom sa skrýva obrovitánsky kus zodpovednosti, ponechal totiž slobodnú vôľu.

 

img


Je to šťastie v nešťastí, pretože sa doteraz neocenilo, akú silu má slobodná vôľa. Boh nechcel zo stvorenia učiniť bezduché stroje, ktoré by nemali schopnosť rozhodovať sa. Znamená to, že deň za dňom sa ponúka nekonečný rad možností a voľba je absolútne neovplyvnená.


Správna otázka
Nemôžeme si zvoliť, v akej rodine vyrastieme, ale smieme mať posledné slovo v tom, v akom vzťahu budeme k jednotlivým členom.
Nemôže sa zvoliť, či bude mať niekto dar na hudbu, ale dá sa vybrať spôsob, akým sa k hudbe prikloní.


Nemôže sa nič urobiť proti tomu, aké stretnutie bude nachystané, ale je slobodná vôľa v tom, akú stopu v budúcnosti zanechá.
Nedá sa bojovať proti tomu, že stvoriteľ je Boh, ale dá sa vybrať si, či sa tomu bude a či nebude veriť.

 

Mohlo by vás zaujímať: Boh nechce, aby si bol rohožkou


Áno, Boh má plán pre život, ale nikoho nenúti, na nikom neskúša krutovládu. Otázka teda je položená takto: Bol to osud alebo len lenivosť popracovať na vzťahu? Bol to skutočne osud alebo neschopnosť pripustiť si zlyhanie a poučiť sa? Bol to osud alebo...?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies