Pozor na horúčavy! Najčastejšie diagnózy, ku ktorým záchranári vyrážajú počas vysokých teplôt

NETKY.SK • 29 Jún 2022, 16:44 • 2 min
Pozor na horúčavy! Najčastejšie diagnózy, ku ktorým záchranári vyrážajú počas vysokých teplôt

BRATISLAVA – Mimo úrazov sa v lete záchranári najčastejšie stretávajú s kolapsovými stavmi a dehydratáciou, spôsobenými vysokými teplotami.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informovala vedúca referátu vzdelávania Záchrannej zdravotnej služby Bratislava Lucia Mesárošová. Záchranári sa tiež často stretávajú so zhoršením chronických, prevažne kardiovaskulárnych ochorení, ako je napríklad vysoký krvný tlak. „Práve u týchto ľudí môžu za určitých podmienok kolapsy spôsobené horúčavou eskalovať až k prípadným úmrtiam,“ priblížila Mesárošová. Upozorňuje, že záťaž teplom môže viesť aj k zvýšenej únave, úbytku výkonnosti a spôsobiť až prehriatie organizmu, sprevádzané malátnosťou, bolesťami hlavy, závratmi až zvracaním.

 

img

     

Odborníčka pripomína dôležitosť pitného režimu počas horúcich dní. Odporúča vypiť aspoň dva litre vody, potreba tekutín je však podľa jej slov individuálna a závisí od vykonanej fyzickej aktivity. „Pre presnejší výpočet je možné použiť vzorec 20 až 40 mililitrov vody na kilogram telesnej váhy. Prijímané tekutiny (ideálne čistá voda) by mali byť izbovej teploty,“ priblížila.  

 

img

      

Pri pohybe na slnku či pri letnom športovaní Mesárošová radí chrániť hlavu pokrývkou, nosiť vzdušné oblečenie, ideálne svetlých farieb, pitný režim obohatiť o minerály a soli, ktoré sa potením z organizmu vytrácajú. „Čo sa týka našich najmenších a vekovo starších, jednoznačne im odporúčame tráviť čas vonku v skorších ranných a neskorších poobedných hodinách, aby sme sa vyhli prípadnému prehriatiu organizmu,“ doplnila.

 

img

 

Možno vás zaujme: Parlament schválil novelu zákona, ktorá má zlepšiť paliatívnu starostlivosť a duchovné služby pre pacientov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona