Ako vznikla najväčšia automobilka sveta, a čo všetko skrýva jej logo?

NETKY.SK • 24 Máj 2019, 16:38 • 2 min
Ako vznikla najväčšia automobilka sveta, a čo všetko skrýva jej logo?

BRATISLAVA – Je zaujímavé, že keď si máme predstaviť nejaký model auta, len málokoho napadne práve Toyota. Pritom je to najväčšia automobilka sveta. Vedeli ste ale napríklad, že vo svojich počiatkoch sa volala trochu inak a absolútne nepôsobila v automobilovom priemysle?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Japonská automobilka Toyota bola založená v roku 1939. Za svoju existenciu predala už milióny áut a stala sa jednou z najspoľahlivejších automobiliek na trhu. Spočiatku to tak ale vôbec nebolo. Toyota používala najprv názov "TOYODA", podľa zakladateľa Kiichira Toyodu, a zaoberala sa výrobou a predajom textilu.

 

img

 

Keď Japonsko trpelo pre vojnu s Čínou, spoločnosť na nátlak vlády začala vyrábať nákladné vozidlá. Nákladné vozy boli v tom čase veľmi potrebné najmä pre armádu. Keď však nepriatelia prišli na to, kto dodáva Japoncom vozidlá, plánovali celú továreň zbombardovať. Vojna však skončila skôr, ako sa samotný útok stihol zrealizovať. Našťastie sa tak nestalo a aj vďaka tomu mohla od roku 1935 vyrábať osobné vozidlá pre bežných ľudí.

 

Spoločnosť zmenila svoj názov po rozhodnutí majiteľa na "TOYOTA" v období, keď začala uverejňovať svoje vozidlá na európsky trh. Zaujímavé je, že nové meno znamenalo pre spoločnosť akýsi symbol šťastia. Keď slovo toyota napíšete v katakane (jeden z japonských jazykov), ​​trvá to presne osem ťahov. No a číslo osem predstavuje v ázijskej kultúre symbol šťastia.

 

img

 

Ako ale vlastne vzniklo jej logo? Dizajnéri japonskej automobilky pracovali na tvorbe údajne až 5 rokov, aby sa ubezpečili, že všetci medzinárodní partneri ho budú akceptovať. Na prvý pohľad sa zdá, že logo značky Toyota je veľmi jednoduché a neskrýva v sebe žiadny význam. Opak je ale pravdou. Hovorí sa, že dva menšie prekryté ovály znázorňujú srdcia. Jedno patrí spoločnosti a to druhé zákazníkovi. Symbol má znázorňovať vzájomnú dôveru. Kolmé ovály pripomínajú zase písmeno "T" a koleso, teda dokopy ako auto. Ovál po obvode loga znázorňuje svet, teda prostredie v ktorom Toyota pôsobí. Čiary majú inú hrúbku. Aj toto je samozrejme zámer. Symbolizuje to tradičnú japonskú maľbu štetcom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

После АВТОВАЗа больше всех приходится считать автомобили Toyota. Уж так сложилось. . То ли они очень популярны в России, то ли водители на них лихие, но факт остаётся фактом... . А вы знаете, что означает логотип Toyota? . Есть три варианта: . 1. На логотипе изображено ушко иголки с продетой в неё ниткой. Дань истории поскольку изначально фирма занималась ткацким оборудованием. . 2. Японская концепция. Малый овал - сердце клиента, средний овал - сердце машины и большой овал объединяет их и олицетворяет стремление к совершенству. . 3. В логотипе зашифрованы буквы T, O, Y, O, T, A. Если присмотреться то их можно все найти. Что мне нравится в этих машинах? Их простота при расчете. . Составных деталей мало, кузовные все понятные и расположены логично. С подбором запчастей проблем нет. Очень большой выбор как оригинальных так и аналогов. . Автомобили крепкие! При столкновениях редко повреждаются механические узлы. В основном железо. . Было пару серьезных аварий, где от машины практически ничего не оставалось, а водители и пассажиры отделывались небольшими ушибами. . . . #тойота #toyota86 #toyotalove #toyotalogo #осаго #натачке #тачка #экспертиза

Príspevok, ktorý zdieľa Автоюрист в Оренбурге (@paradigma56.ru),

 

A to ešte ani zďaleka nie je všetko. Jednoduchosť znaku v sebe skrýva tiež určitú podstatu. Dizajnéri ho navrhli schválne takto, aby bolo veľmi dobre rozpoznateľné. Dokonca aj keď sa naň pozeráte cez spätné zrkadlo, vyzerá tak isto. Dokonalá symetrickosť je ďalším skrytím prvkom. Pokiaľ sa pozeráte pozorne, v tomto logu nájdete aj celý skrytý názov automobilky, teda písmená T-O-Y-O-T-A. Poďme sa na to teda pozrieť spoločne. Stred loga predstavuje písmeno "T", vonkajší ovál "O". Menšie ovály v strede tvoria písmená "Y" a "A".

 

img

 

Tak, a čo poviete na logo Toyoty teraz? Ešte stále sa vám zdá úplne jednoduché, a bez akéhokoľvek významu? Toyota je jednoducho neuveriteľne úspešná spoločnosť a jej navonok jednoduché logo v sebe skrýva neskutočnú symboliku. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies