Slovenskí vedci prišli s objavom svetového významu, toto dokázali!

NETKY.SK • 6 August 2019, 11:20 • 2 min
Slovenskí vedci prišli s objavom svetového významu, toto dokázali!

Odborníkom z Elektrotechnického ústavu SAV a Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV sa podaril výnimočný objav, ktorý zrejme nájde uplatnenie až v NASA.

slovakia

left justify in out

Slovenskí výskumníci totiž vyvinuli technológiu, ktorá bude schopná vyrábať najľahší supravodivý kábel na svete. „Supravodič je materiál, ktorý pri nízkych teplotách vykazuje nulový elektrický odpor a teda predstavuje dokonalý vodič schopný prenášať obrovské prúdy. Táto vlastnosť sa využíva napríklad pri konštrukcii supravodivých cievok schopných vytvárať extrémne silné magnetické polia nevyhnutné pre fungovanie magnetickej rezonancie pre detailnú diagnostiku v medicíne (MRI),“ ozrejmuje pojem Pavol Kováč z Elektrotechnického ústavu SAV pre topky.sk.

 

img

 

Supravodivým efektom sa vedci zaoberajú už od začiatku 20. storočia. Svoje využitie nachádza v mnohých oblastiach, napríklad v energetickom priemysle. Tu by ho bolo možné využiť na výrobu ultraľahkých generátorov veterných turbín elektrární, čo by bolo výhodné z hľadiska energetickej efektivity.

 

Supravodiče sa hojne využívajú aj vo vesmírnom a leteckom priemysle. Práve tu nachádzajú svoje dokonalé uplatnenie, pretože v týchto oblastiach je nízka hmotnosť všetkých zariadení nevyhnutnosťou. Nový objav by preto svoje využitie mohol nájsť aj v NASA, kde by pomocou supravodivého efektu chránili astronautov pred kozmickým žiarením.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies