Poznáte tých osem najčudnejších mostov na svete?

NETKY.SK • 7 Júl 2023, 12:00 • 2 min
Poznáte tých osem najčudnejších mostov na svete?

Mosty sú jedny z najveľkolepejších divov ľudského technického umu, ale aj úsilia ľudí spájať nespojiteľné. Vďaka mostom sú dosiahnuteľné izolované miesta, prepojené znepriatelené mestá, krajiny. Sú symbolom komunikácie, života.

slovakia

left justify in out

Pri ich navrhovaní a konštrukcii si dizajnéri a stavbári siahnu často na dno svojich najlepších nápadov. Treba ich navrhnúť tak, aby odolali enormnej záťaži, búrkam, akýmkoľvek klimatickým podmienkam.
Mnohé, okrem toho, že slúžia, sú aj extravagantné svojím dizajnom, niektoré sa krútia, iné nakláňajú, z ďalších vystrekuje voda...

Pozrite si s nami niekoľko najčudesnejších mostov sveta.

1. Lucky Knot Bridge, Čangša, Čína
Tento uzlový oceľový most pre peších v tvare stuhy, ktorý prechádza cez rieku Dragon King Harbour v čínskom megameste Čangša, bol verejnosti predstavený v roku 2020 a navrhli ho architekti z prestížnej značky NEXT. Most Lucky Knot je 606 metrov dlhý a 78 metrov vysoký. Bol inšpirovaný princípom Möbiovho kruhu a tradičným čínskym ľudovým umením uzlovania. Konštrukcia mosta so slučkou obsahuje tri chodníky, ktoré sa vinú hore a dole, spájajú dva parky a ponúkajú nádherný výhľad na rieku, priľahlé jazero Meixi, okolité pohorie a mesto Čangša.

 

2. Twin Sails, Dorset, Anglicko
Most Twin Sails Bridge bol otvorený v apríli 2012, je dvojkrídlový most preklenujúci kanál Backwater Channel v anglickom Dorsete. Most, ktorý navrhol architekt Wilkinson Eyre, má dve 75-metrové trojuholníkové zdvíhacie krídla, obe poháňané hydraulickými baranidlami, ktoré môžu most otvoriť až 15-krát denne, aby umožnili prejazd lodí cez kanál. V zatvorenej polohe je most úplne plochý, no keď sa obe trojuholníkové krídla zdvihnú, pripomínajú plachty jácht.  Podľa portálu Amusing Planet trvá dve minúty, kým sa most úplne otvorí.

3. Eshima Ohashi, Japonsko
Most alebo skôr horská dráha? Eshima Ohashi, betónový cestný most, sa tiahne cez jazero Nakaumi v Japonsku a spája mestá Macue a Sakaiminato. Jeho naozaj unikátny a vzrušujúci charakter mu dodáva skutočnosť, že sa dvíha, aby pod ním mohli prechádzať lode. Má sklon 6,1 % na strane prefektúry Šimane a 5,1 % na strane prefektúry Tottori. Je dlhý 1,7 kilometra a široký 11,3 metra a jedná sa o tretí najväčší most s tuhým rámom na svete.

4. Dragon Bridge, Vietnam
Draci sú v Ázii už tradične symbolom moci a bohatstva a vyskytujú sa po celom kontinente - od sôch drakov zdobiacich chrámové stavby až po maľby dračím atramentom visiace v domácnostiach. Vietnam však posunul motív draka na úplne novú úroveň, keď v roku 2013 odhalil 2 185 metrov dlhý Dračí most v meste Da Nang. Oceľový most v tvare draka, ktorý sa klenie cez rieku Han, doslova chrlí oheň zo svojich úst. Toto jedinečné ohňové predstavenie sa koná každú sobotu a nedeľu o 21.00 hod. Most je osvetlený viac ako 2 500 LED svetlami, ktoré divákom, čo najmä večer a v noci vytvára úžasný efekt.

5. Murinsel, Graz, Rakúsko
Je to most? Ostrov? Plávajúca plošina? Mnohí považujú Murinsel v rakúskom Grazi za všetky tri tieto veci v jednom. Táto pozoruhodnosť, ktorú navrhol americký architekt Vito Acconci, je oceľovo-sklenená konštrukcia, ktorá spája dva brehy rieky Mur. Murinsel však nie je len cestou, slúžiacou na prechod na druhý breh, ale aj umelým ostrovom s rôznymi zvláštnymi krivkami a pokrútenými tvarmi, ktoré vytvárajú originálnu polootvorenú mušľu. V tejto "mušli" sa nachádza aj plávajúca kaviareň, detské ihrisko a amfiteáter (s lavičkami pripomínajúcimi vlny), v ktorom sa konajú rôzne kultúrne podujatia.

6. Living Root Bridges, India
Príroda dokáže vytvoriť neopakovateľné kreácie a pomocou stromov a ich čudného formovania tak vedia vzniknúť aj neuveriteľné prírodné visuté mosty. Úžasná ukážka tohto javu je hornatý štát Meghálaj v Indii. Tu, na jednom z najdaždivejších miest na Zemi miestni obyvatelia kmeňa Khasi využili korene tunajších betelových a figovníkových stromov na prechod nad priepasťami. Korene stromov sú dokonale prepletené dokopy a zrastajú sa z oboch strán nad priepasťami tak, že vznikol unikátny systém živých mostov. Nájsť ich môžete neďaleko hraníc Indie s Bangladéšom, a keďže reliéf je tu často veľmi strmý a prudko klesá, práve takéto stromové mosty pomáhajú tunajším dostať sa spoľahlivo z miesta na miesto.

 7. Banpo Bridge Rainbow Fountain, Južná Kórea
Most Banpo v juhokórejskom Soule je možno najfunkčnejším mostom na svete. Most, ktorý prechádza cez rieku Hangang, je vlastne dvojúrovňový. Stojí na vrchole mosta Jamsugyo (Ponorný most), ktorý bol navrhnutý tak, aby sa počas obdobia dažďov ponoril do vody. Na ňom sa nachádzajú dva jazdné pruhy pre autá, chodník pre chodcov a cyklistický pruh. V roku 2009 pribudla na moste Banpo aj dúhová fontána Moonlight, ktorá z neho urobila najdlhší most s fontánou na svete a miesto veľkolepej vodnej a svetelnej šou s 380 vodnými tryskami, ktoré vystrelia 190 ton recyklovanej riečnej vody za minútu.

8. Mojžišov most, Holandsko
V 17. storočí chránili pevnosti a vodné priekopy oblasť západného Brabantska v Holandsku pred francúzskymi a španielskymi útočníkmi. Jedna z pevností, Fort de Roovere, odvtedy chátrala, ale jej obnova dala projektantom príležitosť postaviť inovatívny most, ktorý dokáže návštevníkov previesť cez priekopu. Aby sa zachovali "skryté" vlastnosti pevnosti, projektanti postavili "neviditeľný" most cez priekopu a skonštruovali ho tak, aby ho nebolo vidieť z diaľky. Most bol nazvaný Mojžišov most preto, lebo pripomína biblický obraz Mojžiša, ako s ľuďmi prechádza cez rozdelené Červené more.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies