Rusko uviedlo podmienku, za ktorej neodstúpi od zmluvy o otvorenom nebi

NETKY.SK • 3 Máj 2021, 15:21 • 2 min
Rusko uviedlo podmienku, za ktorej neodstúpi od zmluvy o otvorenom nebi

MOSKVA - Konstantin Gavrilov, vedúci ruskej delegácie na viedenských rokovaniach o vojenskej bezpečnosti a kontrole zbraní, uviedol, že Moskva neodstúpi od zmluvy o otvorenom nebi, ak sa na dohode opäť začne zúčastňovať Washington.

slovakia

left justify in out

"USA majú ešte mesiac na to, aby o tom premýšľali. Ak sa rozhodnú opätovne potvrdiť svoj záväzok k budovaniu dôvery a vojenskej transparentnosti, bude to platiť aj z našej strany. Sme otvorení usilovnej práci na riešení vzájomných nárokov podľa zmluvy o otvorenom nebi s USA aj s ostatnými zúčastnenými štátmi", povedal Gavrilov.

 

img

 

Dodal, že vláda by mala v najbližších dňoch predložiť Vladimírovi Putinovi návrh zákona vypovedajúci zmluvu, po ktorom bude tento dokument postupne prerokovaný na Federálnom zhromaždení. Potom Moskva zašle oficiálnu nótu o odstúpení od zmluvy o otvorenom nebi depozitárom dokumentu – Maďarsku a Kanade.

 

"Potom začne šesťmesačné obdobie pred našim skutočným odstúpením od zmluvy. Pod vedením depozitárov sa bude konať mimoriadna konferencia zúčastnených štátov, ktorá sa bude zaoberať dôvodmi a možnými dôsledkami nášho rozhodnutia pre spoločenstvo otvoreného neba", vysvetlil Gavrilov.

 

Zmluva o otvorenom nebi bola podpísaná v roku 1992. Dohoda sa po studenej vojne stala jedným z opatrení na budovanie dôvery v Európe, čo umožnilo 34 zúčastneným štátom otvorene zhromažďovať údaje o vzájomných vojenských silách a činnostiach. USA v máji minulého roku zahájili postup odstúpenia od zmluvy o otvorenom nebi, ktorý sa skončil 22. novembra.

 

img

 

15. januára ruské ministerstvo zahraničia oznámilo začatie vnútroštátnych postupov na odstúpenie od dohody. Ministerstvo uviedlo, že po odmietnutí USA zúčastniť sa na zmluve "došlo k podstatnému narušeniu rovnováhy záujmov zúčastnených štátov dosiahnutej pri uzavretí zmluvy". Ministerstvo zdôraznilo, že tento krok neznamená začiatok vystúpenia zo zmluvy o otvorenom nebi, stane sa tak až od okamihu, keď Moskva podá depozitárom oznámenie.

 

Zdroj:    https://ria.ru/20210503/dogovor-1730955357.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona