Európska únia dospela k predbežnej dohode o pravidlách používania umelej inteligencie

NETKY.SK • 13 December 2023, 10:15 • 2 min
Európska únia dospela k predbežnej dohode o pravidlách používania umelej inteligencie

BRUSEL - Zdá sa, že používanie umelej inteligencie konečne dostane pravidlá. Európska únia spoločne so zástupcami jednotlivých členských krajín Únie totiž dosiahla predbežnú dohodu o regulácii tejto pokrokovej technológie, ktorá v správnych rukách dokáže byť silným pomocníkom, no v nesprávnych sa môže zmeniť na nebezpečný nástroj

slovakia

left justify in out

Normy pre použitia aj obmedzenia

Od masívneho nástupu systémov využívajúcich umelú inteligenciu, ku ktorému došlo na sklonku minulého roku, sa živo diskutovalo o vytvorení rámca pre jej využívanie v praxi. Táto potreba vyplynula z obáv pred možným zneužitím systémov, ako je napríklad chatbot ChatGPT a iných, na nekalú činnosť.

 

Po uplynulom víkende sa zdá, že Európska únia by mohla byť prvým z dôležitých svetových hráčov, ktorý by mohol vykreovať a schváliť normy na jej používanie. „Pravidlá prinesú jedinečný právny rámec na vývoj dôveryhodnej techniky, ktorá neobmedzí bezpečnosť a základné práva občanov ani firiem,“ vyhlásila šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

 

Podľa informácie agentúry Reuters nové pravidlá by mali stanoviť napríklad obmedzenia pri využívaní umelej inteligencie na biometrickú identifikáciu v rámci bezpečnostných zložiek alebo zákaz používania takzvaného sociálneho skóre či sociálneho kreditu, teda hodnotenia ľudí na základe ich správania sa a aktivít vykonávaných na sociálnych sieťach.

Aké sú top priority

„Umelá inteligencia už teraz mení náš každodenný život, a to je ešte len začiatok. Uvážlivé a široké využitie tejto technológie sľubuje obrovský prínos pre našu ekonomiku a spoločnosť,“ komentovala dohodu šéfka Európskej komisie.

 

Pri regulácii používania umelej inteligencie je vo všeobecnosti dôležité zabezpečiť, aby nedochádzalo k zneužívaniu ľudských práv, aby jej aplikovanie bolo udržateľnétransparentné a podliehalo „silnému riadeniu rizík“. Potrebné je tiež zosúladenie jurisdikcií v jednotlivých členských krajinách EÚ s dôrazom na koordináciu spolupráce medzi súkromným sektorom v jednotlivých krajinách a tvorcami politík.

 

Vzhľadom na štandardnú dĺžku schvaľovacieho procesu by nový oficiálny dokument mohol uzrieť svetlo sveta približne o rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport, Foto: Vintra (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies